Hieronder vind je alle informatie over de lopende projecten die Ouderen Samen uitvoert:
Hieronder vind je alle informatie over de lopende projecten die Ouderen Samen uitvoert:
Ouderen Samen is tevens betrokken bij het Dementienetwerk Vught:
november, 2023
Event Type 2
All
Algemene agenda
Bewegen, fietsen, wandelen
Computer/tablet/iPad
Film
Geheugencafe
Kaarten en spelletjes
Kunst
Lezing/informatie
Muziek
Samen eten
Zomerschool 2020
Locatie
All
- Zie bericht
ABZ Vught
Bibliotheek Vught
De Scheve Schup
De Speeldoos
De Vlasborch
DePetrus
Elzenburg
Gymzaal Hertoglaan
Gynzaal Hertoglaan
HelvoirThuis
Huize Bergen
Huize Elisabeth
KBO – Ons Home
Lambertuskerk
Lokaal30
Molenhoek
Novalis
Repair Café in de Weverij, terrein Voorburg
Rode Rik 2.0
Scheve Schup
Station Vught
Vincentiushuis Vught
Wij omarmen
WZC Theresia
Past and Future Events
All
Only Past Events
Only Future Events
Regelingen en voorzieningen
De regelingen en voorzieningen op het brede terrein van wonen, welzijn, zorg, inkomen en vervoer zijn zo ingewikkeld en onbekend dat het vaak moeilijk is om hierin de weg te vinden. De ouderenadviseurs van Ouderen Samen bezoeken je thuis in Vught, Helvoirt en Cromvoirt.
Zij luisteren en vragen door om je vraag duidelijk te krijgen. Zij informeren, adviseren en stimuleren je om gebruik te maken van de regelingen en voorzieningen. Daar waar nodig zullen zij je ondersteunen bij het aanvragen.
Heb je geen directe vraag maar wel behoefte aan een luisterend oor omdat je eenzaam of verdrietig bent, of wil je iets anders bespreken, ook dan kun je een gesprek aanvragen met een ouderenadviseur.
Samen op zoek naar juiste antwoorden
De ouderenadviseur gaat met je op zoek naar het juiste antwoord op de vraag en dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, een goed gesprek, een vervoersvoorziening, bezoek van de Zonnebloem, activiteiten in de buurt, aanpassingen in je woning, hulp bij het omgaan met het verlies van een dierbare, diverse financiële regelingen, doorverwijzing naar professionele hulp.
Huisbezoek aanvragen: wil je meer informatie of een (kosteloos) huisbezoek aanvragen?
Dan kun je bellen naar Welzijn Vught, 073-656 53 50 of e-mailen naar info@ouderensamen.nl
Heb je van de gemeente Vught huishoudelijke hulp, een vervoersvoorziening, hulpmiddelen of woningaanpassing nodig in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Of krijg je een nieuwe indicatie?
Ouderen Samen vindt het belangrijk dat senioren hierbij ondersteuning krijgen van een onafhankelijke deskundige die vertrouwd is met de wensen en behoeften van ouderen.
Misschien vind je het lastig om je hulpvraag goed in kaart te brengen. Je hebt recht op een onafhankelijke cliëntondersteuner die ervoor zorgt dat je er niet alleen voor staat. Het is heel prettig om bij een officieel gesprek met de gemeente iemand naast je te hebben die onafhankelijk is én verstand van zaken heeft. Je kunt een beroep doen op de ondersteuning van deskundige vrijwilligers die hiervoor zijn opgeleid. Deze ondersteuning is gratis en onafhankelijk en je privacy is gewaarborgd. De cliëntondersteuner staat voor jouw belang!
De cliëntondersteuner helpt om je hulpvraag goed in kaart te brengen, bespreekt hoe het proces van de aanvraag verloopt, geeft een toelichting op de regelgeving en de procedure. Desgewenst is de cliëntondersteuner aanwezig bij het gesprek met de gemeente. Later kijkt de cliëntondersteuner samen met jou of het verslag goed weergeeft wat er in het keukentafelgesprek besproken is.
Dat is belangrijk, want op basis van dit verslag bepaalt de gemeente welke hulp of hulpmiddelen je krijgt. De cliëntondersteuner kan, als dat nodig is, ook helpen bij het maken van bezwaar tegen een beslissing van de gemeente.
Bekijk het filmpje over cliëntondersteuning in de gemeente Vught.
Cliëntondersteuning aanvragen
Alle senioren in Vught, Helvoirt en Cromvoirt kunnen een beroep doen op cliëntondersteuning door de cliëntondersteuners van Ouderen Samen en BSV.
Wil je – eventueel naast de steun van een familielid of een bekend persoon – hulp bij het aanvragen van een voorziening van de gemeente of bij het voeren van een keukentafelgesprek?
De cliëntondersteuners van Ouderen Samen of van de BSV komen bij je aan huis. Maak een afspraak via Ouderen Samen: info@ouderensamen.nl
Wat doen de Woonadviseurs?
De Woonadviseurs komen op afspraak bij je thuis en spreken met je over je woonsituatie. Hun bevindingen werken zij uit in persoonlijk woonadvies. Zo krijg je uitgebreide informatie over comfortabel en veilig wonen. De woonadviseurs zijn goed op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen op het gebied van veiligheid en comfort in huis. Je kunt erop rekenen dat je privacy gewaarborgd is. Het huisbezoek en het advies zijn geheel vrijblijvend en kosteloos.
Blijf veilig wonen
Het is prettig om zo lang mogelijk zelfstandig en veilig in je huis te blijven wonen. Soms is het nodig om wat (kleine) aanpassingen te laten doen in huis. De woonadviseur weet alles over veiligheid: drempelhulpen, goede sloten, extra beugels en handgrepen, goede verlichting, veilige trap, vlakke douche, brandveiligheid en de mogelijkheden van de moderne techniek: domotica. De woonadviseurs kennen ook allerlei betrouwbare klus- en bouwbedrijven in Vught en weten waar het benodigde materiaal te koop is. Zij houden tevens rekening met het beschikbare budget.
Bezoek van een woonadviseur
Een woonadviseur komt bij je langs en neemt samen met je de woonsituatie door aan de hand van een vragenlijst. Uiteraard kun je zelf ook vragen stellen.
In de vervolgafspraak spreekt de woonadviseur het woonadvies met je door.
Je krijgt ook een beeld van de mogelijke kosten, de eventuele uitvoerders van de aanpassingen en waar je eventueel een financiële bijdrage kunt aanvragen. Het woonadvies krijg je netjes op papier zodat je alles nog eens rustig door kunt lezen. Het woonadvies is gratis.
Voor een bezoek van een Woonadviseur kun je contact opnemen met Ouderen Samen via Welzijn Vught. Zij zijn te bereiken tijdens kantooruren via telefoonnummer (073) 6565350
Of neem contact op per e-mail via info@ouderensamen.nl
Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een (kosteloos) huisbezoek.
Ook je familie, zoals uw partner, zoon of dochter, kan een adviesgesprek aanvragen.
Informatie: we hebben drie folders gemaakt met algemene veiligheidstips die je hieronder kunt downloaden:
Dat kan nu dankzij ‘Bezoek Weduwen en Weduwnaars’
Het overlijden van een partner is een aangrijpende gebeurtenis. Voor de nabestaande breekt er een moeilijke periode aan. Juist nu heb je behoefte aan veel steun. Praten met mensen die je begrijpen omdat ze uit eigen ervaring weten wat het is om je partner te verliezen, kan een belangrijke bijdrage en aanvulling zijn op al bestaande ondersteuning vanuit de omgeving. Om die hulp en steun te kunnen bieden heeft stichting Ouderen Samen de ‘Bezoek Weduwen en Weduwnaars’ opgezet.
Voor wie is de bezoekdienst bestemd?
De bezoekdienst biedt ondersteuning aan weduwen en weduwnaars van 60 jaar en ouder waarvan de partner is overleden.
Wat houdt de bezoekdienst in?
De bezoekdienst ondersteunt weduwen/weduwnaars in Vught, Cromvoirt en vanaf januari 2021 ook in Helvoirt. Een vrijwilliger komt een à twee keer in de maand bij je op bezoek en praat met je over je verlies en wat je als gevolg daarvan doormaakt. Je wordt in principe tien keer bezocht door de vrijwilliger. Aan de bezoeken zijn geen kosten verbonden.
Hoe werkt de bezoekdienst?
Moniek van Oss maakt een afspraak met je voor een kennismaking. Als je aangeeft dat je van de bezoekdienst gebruik wilt maken spreek je met de vrijwilliger die je vervolgens komt bezoeken af hoe vaak en wanneer je bezocht wilt worden.
Wie zijn de bezoekers?
De bezoekers zijn vrijwilligers die zelf weduwe of weduwnaar zijn. Zij kunnen goed luisteren. De vrijwilligers zijn getraind in gespreksvoering en in het helpen bij rouwverwerking. Uit eigen ervaring weten zij wat het is om alleen te komen staan.
Informatie en aanmelding:
voor meer informatie over de bezoekdienst kun je contact opnemen met projectondersteuner Moniek van Oss van Welzijn Vught, telefoonnummer 06-46768108 (bij afwezigheid kun je een boodschap achterlaten) of mail naar info@ouderensamen.nl
Ouderen Samen is samenwerkingspartner in De Rode Rik, het Wijkpunt in Vught-Zuid. De activiteitencommissie van Ouderen Samen organiseert daar volop activiteiten. Er zijn muziekmiddagen, spelletjesmiddagen en lezingen over interessante onderwerpen. Ook voor een goed gesprek, samen bewegen, een workshop of een cursus filosofie bent u van harte welkom.
Heeft u vragen over het gebruik van uw tablet of iPad? Kom dan naar het tabletvragenuur. Heeft u meer ondersteuning nodig dan kunt u zich inschrijven voor tabletlessen. Alle informatie hierover vindt u op de website.
Meer informatie over bovenstaande activiteiten in De Rode Rik vindt u op de website van Ouderen Samen onder Agenda. Adres van De Rode Rik: Van Sonstraat 49a.
De activiteiten zijn meestal in De Rode Rik.
Kijk in de agenda wat er te doen is.
Een derde van de Vughtenaren is ouder dan 55 jaar, 5% van de inwoners van Vught woont in zorginstellingen, waaronder veel jongeren. Een groot deel is aangewezen op hulpmiddelen om zich op straat te kunnen voortbewegen.
De projectgroep Toegankelijk Vught heeft zich tot doel gesteld er mede voor te zorgen dat mensen zo veel en zo lang mogelijk zelfstandig op pad kunnen om zelf boodschappen te doen, op bezoek te gaan enz. Dat doen we door:
Je kunt bij ons terecht voor informatie over lopende projecten of b.v. een toegankelijkheidstraining volgen.
Wellicht wil je betrokken worden of je deskundigheid inbrengen bij herinrichting binnen onze gemeente, neem dan contact op met de projectgroep Toegankelijk Vught: via nummer 06-21 64 14 56 (projectleider) of mail naar: toegankelijkvught@gmail.com
Werkgroep Wonen voor ouderen:
De werkgroep heeft zich verdiept in de woonwensen van de senioren. Zij vraagt regelmatig aandacht voor voldoende woningen en appartementen voor senioren bij nieuwbouwplannen.
In Vught wordt nog steeds te weinig gebouwd voor ouderen die bijvoorbeeld graag kleiner willen wonen en daarom op zoek zijn naar middeldure huur- of koopwoningen.
Het aanbod is klein maar ook missen we in Vught een partij die deze belangen behartigt. Daarom is in 2018 de Wooncoöperatie Habitat opgericht. Deze wooncoöperatie wil partij zijn in gesprekken met gemeente en particulieren over locaties en vrijkomende gebouwen die geschikt zijn voor onze doelgroep. Onze vereniging “Vughtse Wooncoöperatie Habitat” wil op deze manier meedingen en inschrijven op potentiële bouwlocaties.
Geheugenproblemen
Vergeetachtigheid en dementie zijn bekende begrippen. Wanneer spreken we van vergeetachtigheid en wanneer van dementie? Wat betekent het krijgen van de diagnose dementie voor de patiënt en zijn naaste omgeving?
Er zijn veel verschillende hersenziekten die dementie veroorzaken. De bekendste is de ziekte van Alzheimer. Alzheimer is een vorm van dementie, maar niet alle vormen van dementie zijn Alzheimer.
In Vught krijg je antwoorden op vragen die bij je opkomen als je te maken krijgt met geheugenproblemen: bij het GeheugenCafé, de Geheugenbibliotheek en in de Geheugenwijzer.
GeheugenCafé
Omdat menselijk contact van belang is voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers is het Geheugencafé opgericht.
Het GeheugenCafé is een ontmoetingsplek met bijeenkomsten voor iedereen die betrokken is bij mensen met geheugenproblemen. Je kunt er terecht voor informatie, vragen over geheugenproblemen en ervaringen uitwisselen.
Bij deze interessante thema-avonden worden vaak interactieve lezingen gegeven, waarin diverse onderwerpen over dementie aan de orde komen.
Het Geheugencafé is één van de activiteiten van het Dementie Netwerk Vught. Het wordt georganiseerd door een werkgroep met vertegenwoordigers van Vughterstede, Bibliotheek Vught, Ouderen Samen, ABZ. en Vereniging 55+ Helvorit. De gemeente Vught maakt het GeheugenCafé financieel mogelijk.
De toegang is gratis. Wel graag aanmelden via geheugencafevught@gmail.com óf telefonisch bij ABZ: 073 6572000.
De avonden vinden afwisselend plaats in WZC Theresia, DePetrus, het HelvoirThuis en Huize Elisabeth.
Elke avond begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De thema’s voor deze avonden worden nog gepubliceerd. Houd de media en de agenda op deze website in de gaten.
Geheugenbibliotheek
In DePetrus vind je de geheugenbibliotheek. Deze wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers. We zijn twee keer per week, op dinsdagmiddag en donderdagmiddag van 14:00 tot 17:00 uur, aanwezig.
Je kunt bij de geheugenbibliotheek terecht voor boeken en spelletjes met betrekking tot het geheugen en dementie. Er is tevens informatiemateriaal voor mantelzorgers, familie, medewerkers in de zorg en geïnteresseerden. We brengen onze boeken en materialen ook onder de aandacht tijdens de avonden van het geheugencafé.
Kom gerust eens langs op dinsdagmiddag of vrijdagochtend in dePetrus. Je vindt ons vooraan links aan de grote tafel. En vind je het prettig om wat meer apart te praten, dan is dat ook mogelijk. Wij zijn graag bereid je van allerlei informatie te voorzien over de boeken, materialen en activiteiten die in Vught georganiseerd worden.
Geheugenwijzer bij dementie
De Geheugenwijzer bij dementie is een hulpmiddel voor mensen die te maken krijgen of hebben met dementie. De wijzer geeft informatie over gepaste zorg en/of ondersteuning en helpt je om goed de weg te vinden in Vught. De geheugenwijzer is gebaseerd op vragen en antwoorden, is bondig en concreet en bevat heel wat communicatietips.
Wij vinden het belangrijk dat de Geheugenwijzer bij dementie voor iedereen toegankelijk is. Daarom is het mogelijk om de Geheugenwijzer digitaal te bekijken of te laten bezorgen. Wil je de Geheugenwijzer laten bezorgen? Vraag dit dan aan bij Vught voor elkaar helpt! via tel. 06-51 86 66 60 op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Je kunt de digitale Geheugenwijzer in de kolom hiernaast downloaden en bekijken. >>
Het vervoer naar het GeheugenCafé een probleem?
Senioren (55+) kunnen voor vervoer naar het Geheugencafé op de volgende manier gebruik maken van de Seniorenbus:
Meer informatie bij geheugenproblemen:
In de Geheugenwijzer Informatie is veel informatie te vinden, beknopt samengevat:
In de Geheugenwijzer Tips staan veel korte tips over omgang met dementie: