Zomerschool 2019

Vier de Zomerschool: jubileumuitgave 2019

Klik hierboven voor de Zomerschoolkrant

10 jaar Zomerschool door ABZ en Ouderen Samen

Spring direct naar het Programma
Alweer ruim tien jaar geleden hebben onze voorgangers, Jeanne Heessels van Ouderen Samen en Carla v.d. Velden van ABZ, samen de Zomerschool opgestart. In die tijd bleek uit een onderzoek van Ouderen Samen dat er behoefte was aan meer activiteiten in de zomerperiode. Juist in die periode, waarin veel verenigingen en clubs stil liggen en familie en vrienden op vakantie zijn.

Ook bij ABZ waren de plannen voor een Zomerschool al in een vergevorderd stadium, maar de mankracht ontbrak om daar uitvoering aan te geven. Door de samenwerking kon in 2010 de eerste Zomerschool voor senioren uit Vught en Cromvoirt met 16 activiteite van start gaan. Met activiteiten als wandelingen, bloemschikken, kookworkshops en Zumba dansen was de eerste Zomerschool geslaagd. De Zomerschool heeft een enorme groei doorgemaakt. Zowel in het aantal activiteiten als in de organisatie.

Met steeds meer vrijwilligers maken we de Zomerschool mogelijk. Vrijwilligers van ABZ en van Ouderen Samen. Daarnaast mensen die zelf aan de Zomerschool hebben deelgenomen en het leuk vinden om te helpen. Van een team van 3 personen in 2010 zijn we gegroeid naar een team van ruim 10 personen in 2019!

In deze jubileumkrant kijken we samen terug naar de activiteiten van het afgelopen decennium! Even een nostalgische blik in het verleden. De foto’s geven een mooi tijdsbeeld weer. We zijn trots op wat we met alle vrijwilligers voor elkaar hebben gekregen! Natuurlijk staat ook het nieuwe jubileumprogramma in deze krant. Opnieuw een afwisselend aanbod! We kijken er naar uit om er met alle vrijwilligers en deelnemers een schitterende 10e Zomerschool van te maken. Al met al een super samenwerking. En wij gaan daar graag mee verder!
Anneke van Wijmen, voorzitter Ouderen Samen
Lidia Riezebos, directeur ABZ

Tien jaar Zomerschool

Wat vliegt de tijd bedenk ik me als ik het verzoek krijg om een bijdrage te schrijven voor de Jubileumkrant die uitgebracht wordt omdat de Zomerschool al TIEN JAAR bestaat! Wat begon met een bescheiden programma in 2010 is niet meer weg te denken in de zomer van 2019!

Het is fijn dat steeds meer inwoners de Zomerschool weten te vinden en te waarderen. Het aantal activiteiten is gegroeid en het is mooi om vriendschappen te zien ontstaan door de Zomerschool! Of het nu gaat om actief bezig zijn met bewegen, een interessante rondleiding bij de Rechtbank, de natuur in, varen op de Dommel, gezond en lekker eten met spullen uit de tuin, schilderen in de buitenlucht of een van de klassiekers beeldhouwen in speksteen, de organisatie staat als een huis! Er wordt aan alles gedacht.

Ik heb in mijn functie als wethouder de Zomerschool een aantal keren mogen openen. Het was ook voor mij steeds een verrassing wat de organisatie had bedacht. Zo mocht ik o.a. een opening verrichten in ‘Spaanse sferen’, of een opening waarbij ‘thee en High tea’ centraal stonden en afgelopen jaar was DePetrus de locatie voor de aftrap ‘de paden op…’ met toepasselijke knapzak.

Ook als deelnemer aan de Zomerschool bewaar ik mooie herinneringen. Ik leerde worstenbroodjes bakken en nam afgelopen jaar deel aan een prachtige wandeling onder leiding van natuurgidsen. En laat ik niet vergeten te noemen de traditionele afsluiting van de Zomerschool met een mooie kampvuuravond, op een bijzondere plek in Vught bij de Scheve Schup. Met altijd weer oog voor de inwendige mens, prima door de vrijwilligers verzorgd.

De vrijwilligers van Ouderen Samen maken samen met de professionals van Anders Bezig Zijn de Zomerschool mogelijk. Het begint met de brainstorm over het thema, dan komen de ideeën voor de activiteiten en samen dragen de partijen zorg voor het programma en de administratieve zaken.
Ik spreek graag mijn oprechte felicitaties uit voor dit mooie samenwerkingsproject: Anders Bezig Zijn en Ouderen. Samen zorgen ervoor dat in de zomer Ouderen Samen Anders Bezig Zijn!
Saskia Heijboer, wethouder Vught

Jubileum: hoe vieren we dat!?

Dit jaar is de 10e Zomerschool Vught. En dat is bijzonder, want wie had dat nu gedacht toen we in 2010 zijn gestart. Van een klein aanbod toen, naar een groot gevarieerd aanbod nu in 2019! En heel veel ervaringen en ontmoetingen rijker. En dat gaan we natuurlijk met iedereen vieren!

Om te beginnen start het genieten al bij het bekijken van deze jubileumkrant. Een kort overzicht van de ontwikkeling die de Zomerschool in Vught heeft doorgemaakt. Met subsidie konden we deze extra grote uitgave voor elkaar krijgen.

We starten het programma van de Zomerschool met een feestelijke opening in Novalis! Laat je verrassen en vier mee. Daarnaast kunnen we door extra subsidie diverse activiteiten wat goedkoper aanbieden. De prijzen in het programma zijn daarop al aangepast. Zo profiteert iedereen! En natuurlijk hebben we een kleine attentie als aandenken voor alle deelnemers (1 per persoon).

We duimen voor mooi weer en sluiten dan weer graag de Zomerschool feestelijk af op 14 augustus bij het Kampvuur. Daar kijken we terug op de diverse activiteiten en ontmoetingen die er hebben plaatsgevonden.

Met dank aan:
Stichting tot steun aan ouderen in ’s-Hertogenbosch

Aanmelden Zomerschool

We nodigen je van harte uit om samen met ons 10 jaar Zomerschool te vieren. We hebben dit jaar een feestelijk aanbod met een ruime keuze aan activiteiten. We vieren het in Vught, maar ook buiten Vught. We vieren het al wandelend, maar ook rustig zittend tijdens creatieve of educatieve activiteiten In deze krant vind je weer het ruime aanbod. Ga gezellig mee naar Leerdam of Kasteel Heeswijk of maak een wandeling langs de Witte Zusters en Witte Paters. Maar je kunt dit jaar ook weer heerlijk varen of gezellig samen eten. Of misschien maak je liever een mooie ballonnenkrans of laat je je hersens kraken. Nieuwsgierig geworden? Maak je keuze uit de activiteiten en meld je aan door het inschrijfformulier in te vullen en te ondertekenen.

Het Inschrijfformulier Zomerschool 2019 graag sturen naar of afgeven bij: ABZ, Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, 5261 EE Vught of info@abzvught.nl
Inschrijven kan ook via www.abzvught.nl
Let op! Je kunt je inschrijven voor maximaal 8 activiteiten. Indien er na de opening nog open plaatsen zijn bij activiteiten, kan hierop vanaf 1 juli nog extra ingeschreven worden. Met je inschrijving word je automatisch ingedeeld. Oftewel, inschrijven = deelnemen. Bij verhindering wordt er geen geld teruggestort.
Wij verwachten je op de dag en aanvangstijd bij de activiteit zoals vermeld in de folder. Je ontvangt geen bevestiging meer van ons. Bewaar de folder met data en tijden dus goed en maak eventueel een kopie van je inschrijving. Indien een activiteit is volgeboekt of niet doorgaat vanwege te weinig aanmeldingen, ontvang je ruim een week van tevoren bericht van ons. Meestal per mail en soms telefonisch. In dit geval wordt de deelnemersbijdrage niet in rekening gebracht.
Bij alle activiteiten zit een kopje koffie/thee inbegrepen. Overige consumpties en lunch zijn voor eigen rekening, tenzij anders vermeld.
Dit jaar gaan we weer een aantal keer carpoolen. Als je meerijdt worden de kosten gedeeld. In totaal ontvangt de chauffeur € 0,20 per kilometer. Wij vragen je dit direct contant met de chauffeur af te rekenen.
Wij wensen je een mooie zomer en vieren het graag samen met jou.
Ouderen Samen en Anders Bezig Zijn


Programma Zomerschool 2019

1. Opening Zomerschool 2019
Vier de Zomerschool is het thema dit jaar. Dat gaan we doen in de gezellige serre van Stichting Novalis. Dat wordt de locatie voor de opening van de 10e Zomerschool Vught. We gaan er een feestelijke avond van maken. En natuurlijk is ook deze keer de entree gratis.
Locatie: Stichting Novalis, Industrieweg 9C, Vught
Datum: vrijdag 28 juni
Tijd: 19.00 – 21.00 uur
Prijs: gratis

2. Kasteel Heeswijk
We brengen een bezoek aan het monumentale Kasteel Heeswijk, dat op een prachtige plek in het Brabantse landschap ligt. Het laat duizend jaar macht en cultuur van de Brabantse elite zien. André baron van den Bogaerde van Terbrugge, die rond 1835 Gouverneur des Konings in Brabant was, geeft het kasteel in die tijd zijn huidige allure. Ons bezoek sluiten we af met een kopje koffie/thee met iets lekkers bij de Brasserie van het kasteel. We gaan zoveel mogelijk “carpoolend” naar Heeswijk-Dinther. We verzamelen op het parkeerterrein bij het Station Vught. Wil je op het inschrijfformulier aangeven of je zelf kunt rijden en hoeveel mensen er mee kunnen rijden.
Locatie: Kasteel 4, 5473 VA Heeswijk-Dinther
Verzamelpunt: Station Vught, Stationsstraat 30, Vught
Datum: zondag 30 juni Tijd: 13.00 – 16.30 uur
Prijs: € 18,00
Museumjaarkaarthouder € 7,00

3. Workshop honing slingeren door Hans Schevelier
Tijdens deze workshop gaan we zelf aan de slag met het slingeren van honing. Ook komen we meer te weten over het fascinerende leven van bijen. Na afloop gaan we met een potje honing naar huis.
Locatie: Scheve Schup, Jagersboschlaan 17, Vught
Datum: woensdag 3 juli
Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Prijs: € 5,00

4. Workshop fotografie door Joke Postma
Heb je een digitale camera die je weinig gebruikt omdat de telefoon ook foto’s maakt? Zie je niet wat de meerwaarde is van het fotograferen met een camera tegenover het fotograferen met de telefoon? Weet je niet hoe je de digitale camera moet instellen of heb je andere vragen over jouw camera? Wandel dan mee met deze fotoworkshop. Na een korte uitleg van de werking van de camera aan de hand van voorbeeldfoto’s gaan we wandelen en fotograferen. Na de wandeling bekijken we de foto’s en worden er een paar met Photoshop bewerkt. Je kunt meedoen met een digitale camera (dus niet met een telefoon of een tablet). Neem de camera met volgeladen! batterij mee.
Locatie: Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, Vught
Datum: donderdag 4 juli
Tijd: 10.00 – 12.30 uur
Prijs: € 4,00

5. Vogelwandeling door Ruud van Dongen
Met Ruud van Dongen als gids kom je van alles te weten over de vogels in het Bossche Broek. Begin juli zijn er nog heel wat vogels te zien. We gaan lekker vroeg op stap, zodat we optimaal kunnen genieten van de natuur. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is geschikt voor iedereen die goed ter been is. Na afloop drinken we samen een heerlijk kopje koffie of thee. Als je met de auto komt, kun je parkeren in de parkeergarage Sint-Jan. Fietsen kun je stallen bij de ingang van het Bossche Broek. Bij warm weer adviseren we om een flesje water mee te nemen en je hoofd te bedekken.
Verzamelpunt: Ingang Bossche Broek, bij de hoek Zuidwal, Hekellaan, Pettelaarseweg, ‘s-Hertogenbosch
Datum: vrijdag 5 juli
Tijd: 08.30 – 11.00 uur
Prijs: € 4,00

6. Kleurige krans van ballonnen door Marijke Blanken
Voor aan de voordeur of op de tuintafel. Een kleurrijke, vrolijke ballonenkrans maken is weer eens wat anders dan een bloemenkrans. Bovendien kun je er erg lang van genieten omdat ballonnen langer meegaan dan bloemen. Onder deskundige leiding gaan we aan de slag met een strokrans, ballonnen en krammetjes. Het prachtige resultaat verdient een mooi plekje in of buiten huis.
Locatie: Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, Vught
Datum: maandag 8 juli
Tijd: 14.00 – 16.30 uur
Prijs: € 12,00

7. Dagje glaskunst in Leerdam
Vandaag bezoeken we de glasstad Leerdam. Het eerste bezoek op deze dag is aan Royal Leerdam Crystal, een eeuwenoude kristalfabriek waar meesterglasblazers nog dagelijks unieke designobjecten, kristalserviezen, karaffen en glazen maken. Er wordt een demonstratie glasblazen gegeven. We worden door de fabriek geleid door een gids. Na dit bezoek maken we een korte wandeling naar Restaurant de Beren, de Veerstoep1. Daar hebben we tot 14.00 uur de tijd voor een uitgebreide lunch. Daarna gaan we weer terug naar de Lingedijk waar op nummer 28 het Nationaal Glasmuseum ligt. Dit museum beheert een omvangrijke en veelzijdige collectie kunstnijverheid in glas en kristal uit de periode 1878 tot heden. Een gids zal ons rondleiden en ons meer vertellen over de prachtige voorwerpen. Heeft u een museumjaarkaart neem die dan mee. Na de rondleiding is er nog gelegenheid een kijkje te nemen in de museumwinkel. Om 16.30 uur vertrekken we weer met de bus naar Vught.
Verzamelpunt: Parkeerplaats Station Vught, Stationsstraat, Vught
Datum: dinsdag 9 juli
Tijd: 09.45 – 17.15 uur
Prijs: € 42,00
Museumjaarkaarthouder € 34,50

8. Binnenkijken bij Mariënburg
Het voormalige kloostercomplex Mariënburg stamt uit 1899. In de 19e en 20e eeuw werd het gebouw gebruikt voor katholiek onderwijs voor meisjes. Enkele jaren geleden is Mariënburg ingrijpend verbouwd. De historische details zijn zoveel mogelijk bewaard gebleven en zijn, waar mogelijk, terug gebracht in de oorspronkelijke staat. Het is een prachtig gebouw geworden, dat nu wordt ingezet voor een nieuwe academische studie ‘Big Data’. Daarnaast wonen er studenten in het gebouw en biedt het complex onderdak aan ICT bedrijven. Tijdens de rondleiding mogen wij dit prachtige gebouw bekijken en krijgen we informatie over de bouw, het kloosterleven en de invloed van de zusters van MJM. Na de rondleiding drinken we koffie bij St. Jans Bolwerk. Let op: Er moeten een flink aantal trappen beklommen worden!
Verzamelpunt: Hoofdingang Stadspark Mariënburg ’s-Hertogenbosch (tegenover Uilenburg 40)
Datum: woensdag 10 juli
Tijd: Groep 1: 10.00- 11.30 en
Groep 2: 10.15 – 11.45 uur
Prijs: € 9,00

9. Zomerwandeling over landgoed Voorburg door IVN-natuurgids José van Oers
Een rustige wandeling met IVN-natuurgids over landgoed Voorburg, ook geschikt voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator. We wandelen door het eeuwenoude park, over mooie lanen, langs prachtige vijvers en bomen, dierenweide, moestuin en langs idyllische plekjes. De oorspronkelijke opzet van het park is een Engelse landschapstuin. We starten in de Stenen Hut met koffie/thee en iets lekkers erbij. Er is een invalidentoilet in de Stenen Hut.
Verzamelpunt: Stenen Hut, Watertorenlaan 13-19, Vught
Datum: woensdag 10 juli
Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Prijs: € 4,00

10. Wandel mee over historische paden door IVN-natuurgids José van Oers
Beleef hoe mooi de natuur en de historie is. Wandel mee over pelgrimspadenen langs militaire linies onder leiding van een IVN-natuurgids. Via de Paardensteeg gaan we natuurgebied het Bossche Broek in. Bij het pontje de Moerasdraak steken we de Dommel over en pakken we het pad naar Fort Isabella.We drinken koffie/thee op het historische fort en wandelen terug naar het Mariaplein. Lengte wandeling: 7 km. Wandelschoenen aanbevolen.
Verzamelpunt: Mariaplein voor Mariakerk, Vught
Datum: donderdag 11 juli
Tijd: 10.00 – 12.30 uur
Prijs: € 4,00

11. Schilderen op muziek door May van Heijst
Muziek maakt ons gezonder, aardiger en stabieler: volgens breinwetenschapper Erik Scherder over de kracht van muziek of het nu Bach of Beyoncé is. Zou je willen ervaren of er nog andere manieren mogelijk zijn om te schilderen? Wil je weten wat muziek bij jouw manier van schilderen doet? Ben je in voor een experiment met May? Kom dan meedoen met deze workshop Schilderen op Muziek. Het doel van deze workshop is niet te komen tot een afgeronde vorm, maar om met muziek op een intuïtieve manier je eigenheid in het schilderen te ervaren. Het is een oefening in gewaar-zijn: van jezelf (gedachten, gevoelens en fysieke ervaringen)en van het beeld dat ontstaat zónder oordeel. De lichte barokmuziek is de inspiratiebron. We werken met acrylverf op papier. Breng je eigen lunchpakketje mee. Koffie bij ontvangst is inbegrepen.
Locatie: Reinier van Arkel, Weverij, Watertorenlaan 15, Vught
Datum: donderdag 11 juli
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Prijs: € 20,00

12. Zingen met de Zomerschool door Born Stuyven
Onder de bezielende leiding van Born, de gitarist die de kampvuuravond vorig jaar heeft opgevrolijkt, gaan we in een middag leuke meezing liedjes instuderen, zodat we een gezellig gelegenheidskoor vormen. Vervolgens laten we onze zangkunsten tijdens een informeel optreden horen aan bewoners van de Vlasborch en eventueel eigen meegebracht publiek.
Locatie: Visio De Vlasborch, Vlasmeersestraat 99, Vught
Data: vrijdag 12 juli (repetitie) en vrijdag 19 juli (uitvoering)
Tijd: 12 juli: 13.30 – 16.30 uur
19 juli: 14.00 – 15.30 uur
Prijs: € 9,00

13. Workshop Boetseren en glazuren door Anke Zachariasse
Met klei werken is een fijne ontspannen bezigheid. We starten kort met wat uitleg over basistechnieken. Daarna ga je zelf aan de slag. Neem zelf wat plaatjes uit tijdschriften of foto’s ter inspiratie mee. Denk daarbij aan schalen of vrij werk (afhankelijk van of je al eerder hebt geboetseerd). Samen met de docent kijk je of het in één dag te maken is. Na het afbakken kun je op de tweede workshopdag gaan glazuren. Hiermee wordt jouw werkstuk uniek. Samen met de docent spreek je af wanneer je het afgebakken werkstuk weer kunt ophalen. Kopje koffie is ‘s ochtends inbegrepen, maar lunch breng je mee of kun je tegen betaling gebruiken op de locatie. Voor € 5,00 klei inbegrepen.
Locatie: Reinier van Arkel, Weverij, Watertorenlaan 15, Vught
Datum: maandag 15 juli en 29 juli
Tijd: 10.00 – 14.30 uur
Prijs: € 45,00

14. Zomerse wandeling over Landgoed Haanwijk door natuurgids Michel van de Langenberg
Haanwijk is een landgoed met eeuwenoude bomen, historische dijkjes, landhuis en kasteel. Het landgoed is bereikbaar via de oprijlaan vanuit Halder. Het landhuis (1649) en de tuinmuren zijn onlangs gerestaureerd. In de tuin zijn veel oorspronkelijke elementen hersteld. Haanwijk wordt onderdeel van het Museale Landschapspark Out Herlaer. Al wandelend krijg je informatie over de flora, fauna en de historie van het landgoed. Na afloop drinken we koffie/thee in het Buitenlokaal Haanwijk.
Verzamelpunt: Buitenlokaal Haanwijk, Haanwijk 4a, Sint-Michielsgestel
Datum: dinsdag 16 juli
Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Prijs: € 4,00

15. Hoe wordt bier gebrouwen
Het zien, ruiken en proeven van vers gebrouwen bier. Gefabriceerd in de abdij van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven te Berkel Enschot. We gaan al carpoolend naar Berkel-Enschot waar we een bourgondische rondleiding krijgen door de brouwerij. Na afloop is er gelegenheid tot het proeven van het bier. Rond 12.00/12.30u gaan we weer terug naar Vught.
Verzamelpunt: Station Vught, Stationsstraat 30, Vught
Datum: dinsdag 16 juli
Tijd: 09.45 – 13.00 uur
Prijs: € 14,00

16. Voetreflexzonetherapie door Anneke Hofland
Tijdens de workshop Reflexzonetherapie maak je kennis met deze natuurlijke vorm van genezing en ontspanning. De therapie is geschikt voor jong en oud, met of zonder klachten. Het brengt lichaam en geest in balans. Hoe dat werkt? Door de voet te bewandelen met de vingers en de duim wordt de doorbloeding in het lichaam gestimuleerd. En dat activeert het zelfhelend vermogen van je lichaam. Anneke legt eerst uit wat deze therapie inhoudt en dan gaan we zelf aan de slag. We gaan oefenen in tweetallen en leren hoe we elkaar een ontspannende (voet)massage kunnen geven. Geheel ontspannen sluiten we af met koffie of thee. Breng een handdoek mee en schone voeten.
Locatie: Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, Vught
Datum: woensdag 17 juli
Tijd: 13.30 – 15.30 uur
Prijs: € 7,00

17. Beeldhouwen in speksteen door Joke Dirkx
In deze korte cursus wordt zoveel mogelijk buiten gewerkt met het vrij zachte en in prachtige kleuren verkrijgbare speksteen. We gaan speksteen bewerken met raspen, vijlen en schuurpapier. Door te werken met verschillende gereedschappen maak je je de techniek eigen en ontdek je de mogelijkheden van het materiaal. Zo maak je in drie lessen een uniek persoonlijk werkstuk, figuratief of abstract. De ruwe stenen worden per gewicht afgerekend met de docent. Je zorgt zelf voor een lunchpakket.
A. Locatie: Reinier van Arkel, Watertorenlaan 13-19, Vught
Datum: donderdag 18, maandag 22 en donderdag 25 juli
Tijd: 10.00 – 15.30 uur
Prijs: € 45,00
B. Locatie: Reinier van Arkel, Watertorenlaan 13-19, Vught
Datum: donderdag 8, dinsdag 13 en donderdag 15 augustus
Tijd: 10.00 – 15.30 uur
Prijs: € 45,00

18. Het bezoeken van zorgtuinderij De Es
Een geweldige fietstocht naar de tuinderij “De Es” in Haaren. Waar we, na de koffie, een rondleiding krijgen over het complex. Er is ook gelegenheid om biologische groente en fruit te kopen. Rond 12.00u fietsen we weer rustig terug richting Vught.
Verzamelpunt: Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, Vught
Datum: maandag 22 juli
Tijd: 09.00 – 13.00 uur
Prijs: € 7,00

19. Bezoek Geniemuseum Vught
De officiële naam van het Geniemuseum is Stichting Historische Genieverzameling. Het is een museum voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie van de krijgsmacht in Nederland en de techniek. De verzameling bestaat uit mooie uniformen, foto’s van vredesmissies, schaalmodellen en werktuigen van de genietroepen. Ook is er een grote buitenexpositie met o.a. bruggen, voertuigen, vaartuigen en pontons. Een gids zal ons een rondleiding geven door dit bijzonder interessante museum.
Locatie: Geniemuseum, Lunettenlaan 102, Vught
Datum: dinsdag 23 juli
Tijd: 10.00 – 12.30 uur
Prijs: € 4,50
Museumjaarkaarthouder € 2,00

20. Rondleiding Taleninstituut Regina Coeli door Lori Tierney
Omdat de Zomerschool Vught dit jaar voor de 10e keer wordt georganiseerd worden de inwoners van Vught nog één keer ontvangen bij het beroemde Taleninstituut Regina Coeli voor een rondleiding door het prachtige instituut. Een unieke kans. Op twee middagen worden we ontvangen met koffie/thee. Vervolgens krijgen we van een docente die al heel lang werkzaam is bij Regina Coeli een lezing over de geschiedenis. Daarna lopen we met haar door dit bijzondere gebouw.
A. Locatie: Taleninstituut Regina Coeli, Martinilaan 12, Vught
Datum: woensdag 24 juli
Tijd: 14.30 – 15.30 uur
Prijs: € 4,00
B. Locatie: Taleninstituut Regina Coeli, Martinilaan 12, Vught
Datum: woensdag 31 juli
Tijd: 14.30 – 15.30 uur
Prijs: € 4,00

21. Varen op de Dommel
A. Voor de “vroege vogels” onder ons vertrekken we op tijd zodat we de zon zien opkomen en de natuur ontwaken. We vertrekken om 06.00 uur en varen richting Zegenwerp en Ruwenberg. Hier hebben we een korte pauze met koffie. Daarna ontbijten we aan boord met een eenvoudig broodje. Een uniek begin van een zomerdag.
B. Voor de “minder vroege vogels” maken we om 14.00 uur nog een tocht met de boot op de Dommel. Voor de opstapplaats nabij Kasteel Maurick moeten we een stukje lopen via een weiland. De gids vertelt weer allerlei wetenswaardigheden over de flora en fauna van het stukje natuur waar we doorheen varen.
Bij mooi weer is de boot open bij regen is het dak dicht. We eindigen met een kop koffie/thee bij Kasteel Maurick.
A. Locatie: Kasteel Maurick, Maurick 3, Vught
Datum: vrijdag 26 juli
Tijd: 06.00 – 08.30 uur
Prijs: € 17,00
B. Locatie: Kasteel Maurick, Maurick 3, Vught
Datum: vrijdag 26 juli
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Prijs: € 14,00

22. Fietstocht Loonse en Drunense Duinen
Een heerlijke relaxte fietstocht van ca. 20 km. We starten bij DePetrus met een kop koffie of thee en stappen vervolgens met zijn allen op de fiets richting Cromvoirt en de Loonse en Drunense Duinen. Onderweg pauzeren we met een gezellige picknick die door ons wordt verzorgd. In een rustig tempo genieten we van het mooie Brabantse landschap.
Verzamelpunt: Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, Vught
Datum: dinsdag 30 juli
Tijd: 11.00 – 13.00 uur
Prijs: € 6,00

23. Buiten schilderen door Hans van Eeuwijk
Tijdens deze workshop tekenen en schilderen, bestaande uit 3 dagdelen gaan we ‘in het veld’ tekenen en/of schilderen onder leiding van een deskundige docent. De workshop is bedoeld voor zowel beginners als gevorderden. Alleen bij regen wordt uitgeweken naar een binnen locatie. Voor papier wordt gezorgd. Zelf meenemen: klapstoel of krukje en schilder- of tekenmateriaal. Indien je een veldezel hebt graag deze ook meenemen, anders zorgen wij voor een ezel. ’s Ochtends wordt je ontvangen met een heerlijk kopje koffie/thee.
Locatie: Watersportvereniging IJzeren Man
Data: dinsdag 30 juli , woensdag 31 juli en donderdag 1 augustus
Tijd: 09.30 – 12.30 uur
Prijs: € 36,50

24. Arboretum d’n Hooidonk door Frens van den Biggelaar
De bomentuin – oftewel Arboretum – “d’n Hooidonk” is de passie van Frens van den Biggelaar en echtgenote Mia. Met recht kunnen ze trots zijn op het prachtige resultaat. Het Arboretum is één van de weinige relatief jonge bomentuinen in Nederland en ontwikkelt zich voortdurend. Mocht je hier ooit al geweest zijn, dan zul je er versteld van staan hoe de tuin zich weer heeft ontwikkeld. Je vindt hier een enorm aantal verschillende soorten. Dat is vrij zeldzaam. Tijdens de rondleiding zullen we horen dat er heel veel bijzondere verhalen te vertellen zijn over de herkomst van de bomen en struiken in het arboretum. Kom genieten van de kleuren, de groeivormen en geuren en luister naar de mooie verhalen die er te vertellen zijn over deze bomentuin. Geef svp op het inschrijfformulier aan of je andere deelnemers mee kunt nemen met de auto. Verzamelpunt bij Station Vught.
Locatie: Hooidonk 1, Den Dungen (ingang Rijndonksestraat)
Verzamelpunt: Station Vught
Datum: donderdag 1 augustus
Tijd: 09.30 – 12.00 uur
Prijs: € 4,00

25. Feestelijke hapjes Scheve Schup door Hans Schevelier
We worden ontvangen op tuinderij De Scheve Schup waar we met uitleg van Hans Schevelier een deel van onze ingrediënten gaan verzamelen voor het bereiden van heerlijke feestelijke hapjes. Tevens geeft Willem Hoeve eenvoudige tips om ook thuis deze heerlijke gerechten klaar te maken. We maken er een gezellige, smakelijke middag van.
Locatie: Scheve Schup,
Jagersboschlaan 17, Vught
Datum: donderdag 1 augustus
Tijd: 14.00 – 17.00 uur
Prijs: € 7,00

26. Wat is daarop uw antwoord? Hersenkrakers
Deze ochtend geen wandeling, maar hersengymnastiek. De vrijwilligers van ABZ en de Geheugenbibliotheek laten je hersens kraken met een quiz waarin woordzoekers, spelletjes en andere hersenkrakers voorkomen. Dit alles onder het genot van een kopje koffie/thee en wat lekkers. Na deze noeste arbeid praten we na met een broodje (eenvoudige lunch).
Locatie: Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, Vught
Datum: vrijdag 2 augustus
Tijd: 10.30 – 13.00 uur
Prijs: € 4,00

27. Maak kennis met het Midden Oosten
We maken kennis met Iran door een Iraanse film: Persepolis is een animatiefilm over Marjane die op 9-jarige leeftijd in Iran wordt geconfronteerd met de Islamitische Revolutie. De fundamentalisten dwingen de vrouwen tot het dragen van sluiers en zetten velen gevangen. Ze wordt door haar ouders naar Oostenrijk gestuurd om daar veilig naar school te gaan. Later besluit ze toch terug te gaan naar het tirannieke bewind van Iran. Na afloop maken we kennis met Syrië d.m.v. heerlijke hapjes uit dit land.
Locatie: Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, Vught
Datum: zondag 4 augustus
Tijd: 15.00 – 19.00 uur
Prijs: € 15,00

28. Jeu de boules ’t Dupke
Jeu de boules is een leuk spel voor iedereen. In een ontspannen sfeer en onder begeleiding maak je kennis met het spel en de regels. Het eenvoudige spel biedt in de praktijk genoeg uitdaging. Je krijgt uitleg over de spelregels en de speeltechniek. Bij goed weer spelen we buiten, bij slecht weer binnen. Spelmateriaal wordt ter beschikking gesteld, maar heb je een eigen set speelballen, dan kun je die natuurlijk meenemen. Inclusief drie consumpties.
Locatie: Sportpark Zegenwerp, JBC ’t Dupke, Zegenwerp 1c, Sint Michielsgestel. Bruggetje over gaan en dan rechts.
Datum: maandag 5 augustus
Tijd: 13.00 – 16.00 uur
Prijs: € 9,00

29. Kruidenwandeling en zelf zalf maken door Frauke Siert
Kom je mee op ontdekkingsreis in de tuin van de Scheve Schup! We zoeken naar geneeskrachtige planten, nemen kennis van de werking van enkele planten en maken een zalf van goudsbloem (calendula). Je neemt aan het einde een potje zalf mee die goed werkt bij diverse huidaandoeningen.
Locatie: Scheve Schup, Jagersboschlaan 17, Vught
Datum: dinsdag 6 augustus
Tijd: 10.30 – 12.30 uur
Prijs: € 5,00

30. Bronzen beelden door familie Bremers
Op speciaal verzoek gaan we dit jaar nog een keer naar de bronzen beelden kijken van het echtpaar Bremers. Jean en Marianne Bremers stellen speciaal voor ons hun statige huis met monumentale tuin in Helvoirt open. Naast de atelierruimtes is vrijwel iedere ruimte gevuld met beelden en sculpturen en andere kunstwerken. Het voelt alsof je in een museum rondloopt. Heel bijzonder zijn de zwevende beelden, die soms op één punt aan de sokkel zijn vastgemaakt. Ook de paarden en dansers en danseressen zijn prachtig gestroomlijnd en zeer waarheidsgetrouw. Jean en Marianne stellen het op prijs als er vragen gesteld worden tijdens de rondleiding. De rondleiding is niet geschikt voor rolstoelgebruikers en rollators.
Locatie: Kastanjelaan 2, Helvoirt
Datum: dinsdag 6 augustus
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Prijs: € 2,00

31. De bijzondere feesten van de 18e eeuw door Ingrid van Leeuwen
De Zomerschool viert feest. Tegenwoordig vieren we onze feesten met taart, ballonnen en slingers. Maar hoe verliepen de feesten in de 18e eeuw? In adellijke kringen had men zo zijn eigen manier van feestvieren. Soms heel bijzonder en verrassend! Ingrid van Leeuwen vertelt over de banketten, buffetten en balletten van de adel in de 18e eeuw. In landen als Engeland, Frankrijk, Rusland en Italië waren de feesten groots en overdadig. Ieder land had zijn eigen hoogtepunten. Zo is er een vorstelijk huwelijk geweest waar men een tafel had gemaakt in de vorm van een kroon. Bij welk huwelijk? Dat hoor je tijdens de lezing. Er waren culinaire uitspattingen. Soms heel bizar, zoals gestoofde berenklauwen. Maar ook veelbelovend, zoals “het gebraad van de vorstin”. De voorbereidingen voor deze feesten namen weken in beslag. De feesten zelf duurden vaak ook verschillende dagen en gingen met veel ceremonieel vertoon gepaard. Ze werden gevierd met muziek, zang, dans en maskerades. Wil je hier meer van weten? Kom dan naar de lezing en proeverij die Ingrid van Leeuwen speciaal voor ons heeft samengesteld. Tijdens de pauze is er een proeverijtje van hapjes à la de 18e eeuw.
Verzamelpunt: Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, Vught
Data: woensdag 7 augustus
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Prijs: € 6,00

32. Wandeling ‘Witte Zusters en Witte Paters’
Er is een wandeling uitgezet langs een aantal kloosters in de regio Vught, Esch en Boxtel die missionarissen over zee uitzonden: de Witte Zusters en Witte Paters. Na koffie/thee in DePetrus passeren we het klooster van de zusters JMJ, de Paters Scheutisten op landgoed Sparrendaal en het Moederhuis van de Missiezusters Onze Lieve Vrouw van Afrika in Esch. De lunch staat klaar in Esch. Via landgoed Sparrenrijk wandelen we naar kasteel Stapelen waar de Paters Assumptionisten studenten opleidden tot missionaris. Met de trein (eigen rekening) gaan we van Boxtel terug naar Vught. Aanbevolen: goede wandelschoenen en OV-kaart.
Verzamelpunt: Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, Vught
Data: vrijdag 9 augustus
Tijd: 10.00 – 15.30 uur
Prijs: € 12,00

33. Zomerworkshop Mindfulness door Larissa van der Zalm
De workshop Mindfulness is voor iedereen die op een toegankelijke manier wil kennis maken met meditatie en mindfulness. Met verschillende korte oefeningen leer je het bewustzijn te trainen. Het is te vergelijken met het versterken van een spier. Hoe meer je oefent, hoe bewuster je bent. Dat maakt het makkelijker om in het nu te leven met als gevolg minder stress, meer focus en positieve emoties. Nieuwsgierig? Schrijf je dan in voor de workshop.
Locatie: Ontmoetingscentrum
DePetrus, Heuvel 2, Vught
Datum: dinsdag 13 augustus
Tijd: 09.30 – 11.30 uur
Prijs: € 9,00

34. Dahliavereniging “Rosa van Lima”
We worden ontvangen bij Dahliavereniging “Rosa van Lima”, een vereniging die zich vooral bezig houdt met het kweken van dahlia’s. Er bestaan op dit moment een paar duizend soorten dahlia’s. In een korte inleiding zal de voorzitter van de vereniging ons daar meer over vertellen. Daarna kunnen we op eigen gelegenheid de tuin bezichtigen. Als er vragen zijn dan worden die graag beantwoord.Er zijn 3 grote verenigingsvelden waar voorjaarsbloemen en dahlia’s worden gekweekt. Elk lid van de club mag op zijn eigen terrein andere bloemen zetten. Veel leden hebben ook nog een moestuin. In augustus bloeien de dahlia’s volop. Er valt dus veel te genieten.
Locatie: Dahliavereniging “Rosa van Lima”, Esscheweg 207, Vught.
Ingang: Links van woonboerderij (207) volgt u een pad. Rechtsachter is een poortje dat toegang geeft tot de tuin.
Datum: woensdag 14 augustus. Tijd: 10.00 – 11.30 uur
Prijs: € 2,50

35. Afsluitende kampvuuravond
Gezellige kampvuuravond met muziek en hapjes als afsluiting van de jubileumeditie Zomerschool 2019.
Locatie: Scheve Schup, Jagersboschlaan 17, Vught
Datum: woensdag 14 augustus. Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Prijs: gratis


Meer informatie?
www.ouderensamen.nl of www.abzvught.nl.
Vragen? info@abzvught.nl, of tijdens kantooruren, 073–657 20 00.

Het vervoer een probleem?
Maak dan kennis met Seniorenbus Vught!
Tijdens de Zomerschool is de prijs voor abonnementhouders op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur € 0,50 en voor niet-leden € 1,00 per rit.
Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar.
Bel voor meer informatie over de Seniorenbus: 073 – 711 31 91

Colofon
Foto’s: Joke Postma, Peter van de Wiel, Fred de Man.
Redactie: Lidia Riezebos, Karin Mooren
Productie: Hans Riezebos
© 2019