Zomerschool 2018, foto’s en filmpjes

ZOMERSCHOOL 2018
Het zit erop, de Zomerschool 2018. Weer een geslaagde Zomerschool met meer dan 30 activiteiten, en bijna elke activiteit binnen de kortste keren volgeboekt. Na een spectaculaire opening in DePetrus gingen we op pad: wandelen, fietsen, carpoolen en zelfs met de bus. Wat hebben we veel gezien en geleerd, genoten van de gezelligheid, alle kopjes koffie en de Zomerschoolstroopwafels, van de hartelijke ontvangst overal waar we kwamen.
OP PAD MET DE ZOMERSCHOOL 2018: we kunnen stellen dat ook deze Zomerschool weer een succes was! Met dank aan alle vrijwilligers, aan alle enthousiaste deelnemers en alle locaties waar we zijn geweest.
Tot volgend jaar, dan is er vast weer zo’n gezellige Zomerschool.


Hier vind je alle foto’s en filmpje van de Zomerschool 2018.

Zie je een aantal foto’s van een activiteit: klik op een van de kleine foto’s om te vergroten, klik rechts op de foto om de volgende te zien en links op de foto om de vorige te zien.

Als je maar één foto ziet bij een activiteit staan de foto’s bij Google Foto’s. Omdat onze website geen ruimte heeft voor honderden foto’s zijn de foto’s daar geplaatst, daar kun je dus alle foto’s terugvinden. Klik op de foto om meer foto’s te bekijken. Met het pijltje links bovenin ga je weer terug naar deze site. Rechts onderin bij de foto’s staan reacties van de deelnemers.


16/8/2018 Kampvuuravond bij de Scheve Schup
Alweer bijna traditiegetrouw een gezellige kampvuuravond met muziek en hapjes als (bijna) afsluiting van de Zomerschool 2018. Gewoon heerlijk genieten
samen!

Klik op de foto hieronder om de foto’s van de gezellige kampvuuravond te zien.

De filmpjes van het geweldige ‘Zomerschoolkoor’
Foto's en films: Joke Postma

15/8/2018 Wandeling Bleijendijk | door Michel van de Langenberg 
Landgoed Bleijendijk is een particulier natuur- en stiltegebied van circa 100 hectare. Het landgoed is deze ochtend open om u te laten genieten van de mooie parel Bleijendijk. Met de natuurgids wandelen we over het oude landgoed Bleijendijk en drinken koffie en thee in de Charlotte – Elisabeth hoeve.Het bijzondere landgoed kent door zijn beslotenheid een rijke flora en fauna.

Klik op de foto hieronder om meer foto’s te zien van de wandeling.

Foto's: Joke Postma

14/8/2018 Rondleiding Stadhuis ’s-Hertogenbosch
Het monumentale Stadhuis op de Markt in Den Bosch is gebouwd in classicistische barokstijl en stamt uit de 13e eeuw. Samen met onze gids wandelen we door de indrukwekkende geschiedenis van ’s-Hertogenbosch. In de hal vallen direct de wandschilderingen op van Antoon Derkinderen. Je bezoekt o.a. de met goudleerbehang gedecoreerde trouwzaal, de prachtige oude raadzaal met eeuwenoude wandtapijten en de Oranjegalerij. Na afloop van de rondleiding drinken we een kop koffie in de Raadskelder. Indrukwekkende rondleiding in het prachtige stadhuis.

Klik op de foto hieronder om meer foto’s te zien van het mooie stadhuis van ‘s-Hertogenbosch.

Foto's: Joke Postma

13/8/2018 Bloemschikken | door Helen Roodnat
Deze ochtend maken we een langwerpig stuk voor buiten. Als basis gebruiken we een houten plank van ca. 30 cm. Met wat basismateriaal en verse bloemen uit de tuin van de Scheve Schup maakt ieder zijn eigen bloemstuk voor buiten. Helen zorgt voor een voorbeeld van waaruit je kunt werken. Door het gebruik van het verse materiaal is ieder in de gelegenheid er zijn eigen ‘touch’ aan te geven.

Klik op de foto hieronder voor meer foto’s van het bloemschikken:

Foto's: Joke Postma en Marijke Blanken

10/8/2018 Bronzen beelden | door Jean en Marianne Bremers
De prachtige beelden van Jean en Marianne Bremers worden ook wel “de Rembrandts onder de bronzen” genoemd. Het echtpaar Bremers stelt speciaal voor ons hun statige huis met monumentale tuin in Helvoirt open. Naast de atelierruimtes is vrijwel iedere ruimte gevuld met beelden en sculpturen en andere kunstwerken. Het voelt alsof je in een museum rondloopt.Heel bijzonder zijn de zwevende beelden, die soms op één punt aan de sokkel zijn vastgemaakt. Ook de paarden en dansers en danseressen zijn prachtig gestroomlijnd en zeer waarheidsgetrouw. Jean en Marianne stellen het op prijs als er vragen gesteld worden tijdens de rondleiding.

Foto's: Marjanne Baartmans

10/8/2018 Sportieve zomerwandeling met lunch | door Jeanne Heessels 
Er valt tijdens de sportieve tocht van 9 km over graspaden langs Essche Stroom en Dommel heel wat te genieten! We wandelen vanaf Halder langs de meanderende Essche Stroom naar het fraaie landgoed Zegenwerp aan de rand van het Dommeldal. Vervolgens wandelen we verder langs de Dommel naar de lunch in Gasterij de Zwaantjes in Sint Michielsgestel. We vervolgen de route langs de Dommel naar Halder!

Klik op de foto hieronder voor meer foto’s van de mooie wandeling.

Foto's: Joke Postma

9/8/2018 Worstenbroodjes maken | door Brabantsche Worstenbroodjes
Deze worstenbroodjes worden met veel liefde bereid door gepassioneerde bakkers. En dat proef je. Een Brabantsch worstenbroodje is royaal gevuld met verantwoord gehakt uit Brabant en smaakvol gekruid zoals vroeger. Pure verwennerij voor elk moment van de dag! Leer nu zelf deze heerlijke Brabantse worstenbroodjes te maken onder de bezielende leiding van een ervaren worstenbroodjesmaker. Na afloop krijgt je 5 worstenbroodjes mee naar huis.

Foto's: Marijke Blanken

7/8/2018 Arboretum d’n Hooidonk | door mijnheer Van den Biggelaar
Bomentuin – oftewel Arboretum – “d’n Hooidonk” is een unieke plek om te bezoeken. Het is één van de weinige relatief jonge bomentuinen in Nederland. Daardoor kun je heel goed zien hoe de verschillende bomen en struiken groeien en hoe ze zich gaan ontwikkelen in de komende jaren. Je vindt er een enorm aantal verschillende soorten. Dat is vrij zeldzaam. Tijdens de rondleiding zullen we horen dat er heel veel bijzondere verhalen te vertellen zijn over de herkomst van de bomen en struiken in het arboretum. Kom genieten van de kleuren, de groeivormen en geuren en luister naar de mooie verhalen die er te vertellen zijn over deze bomentuin.
Heerlijk in de schaduw van de bomen op deze voorlopig laatste tropische dag. Mooie en enthousiaste verhalen over al die verschillende bomen. De bomen van hetzelfde ras met zoveel verschillende vormen. Het was prachtig, en de meesten kenden het niet. Er komt binnenkort meer bezoek uit Vught!

Klik op de foto hieronder voor meer foto’s van het bezoek aan het arboretum.

Foto's: Joke Postma

31/7-2/8/2018 Buiten schilderen | door Hans van Eeuwijk 
Tijdens deze workshop tekenen en schilderen, bestaande uit drie dagdelen gaan we in de prachtige omgeving van De Scheve Schup tekenen en/of schilderen onder leiding van een deskundige docent. De workshop is bedoeld voor zowel beginners als gevorderden.
Drie heerlijke dagen in een prachtige omgeving. Er is ondanks de warmte hard gewerkt met mooie resultaten.

Klik op de foto hieronder om alle foto’s te bekijken van het buitenschilderen.

Foto's: Joke Postma

26/7/2018 Lunch met verse groenten en kruiden uit eigen tuin door Willem Hoeve
We worden ontvangen in tuinderij De Scheve Schup waar we met uitleg van Hans Schevelier onze ingrediënten gaan verzamelen voor het bereiden van een heerlijke lunch. Tevens geeft Willem Hoeve eenvoudige tips om ook thuis deze heerlijke gerechten klaar te maken.

Klik op de foto hieronder om de foto’s van de lunch te bekijken.

Foto's: Joke Postma

24/7/2018 Fietstocht en kijkje bij landpark Assisië
Ken je het Landpark Assisië? We maken een mooie fietstocht naar dit park, waar we kans hebben om eens kennis te maken met deze bijzondere buitenplaats en haar bewoners. Al 110 jaar vormt Landpark Assisië een broedplaats voor nieuwe ontwikkelingen, met name in de zorg voor kwetsbare burgers uit de samenleving. We krijgen hier een rondleiding en lunch.
Joop werkt hier als vrijwilliger en heeft ons uitgebreid verteld over het landpark en de bewoners. Een mooie fietstocht, een interessante rondleiding en een heerlijke lunch. En ook: het was warm, heel warm…

Klik op de foto hieronder om alle foto’s te zien van het bezoek aan Assisië.

Het ‘altaar’ kan verreden worden

Foto's: Joke Postma

20/7/2018 Kasteel De Haar
Wil je het grootste kasteel van Nederland bekijken? Het luxueuze neogotische kasteel is rond 1900 herbouwd door de bekende architect Cuypers op de ruïnes van het middeleeuwse kasteel. Het kasteel heeft onder meer een imposante centrale hal en een keuken met een zeldzame koperen pannenset. Met de bus reizen we van Vught naar Haarzuilens. Na de koffie leiden gidsen ons rond en vertellen over de historie en de waardevolle kunst- en meubelcollectie van het kasteel. We lunchen rond 13.00 uur met soep en broodjes in het Koetshuis.

Klik op de foto hieronder om de foto’s van het bezoek aan Kasteel de Haar te bekijken.

Foto's: Joke Postma en Marijke Blanken

19/7/2018 Rondleiding Museum SIEMei
SIEMei (Stichting Industrieel Erfgoed Meierij) toont in haar museum uiteenlopende voorbeelden van industriële en ambachtelijke bedrijvigheid uit de Meierij. De collectie loopt uiteen van letterzetmachines, houtverspaanders en een dragline, tot oude telefoontoestellen, gereedschappen en een lintzaagmachine. In de eigen werkplaats en smederij aan de Noordkade in Veghel knappen de vrijwilligers van SIEMei oude machines en materialen op. Ook de restauratie van de voormalige Bossche Stationsklok die inmiddels de ingang van de Proeffabriek in Veghel siert, is uitgevoerd door vrijwilligers van SIEMei. We worden om 13.30 uur ontvangen met koffie en koek, waarna we worden rondgeleid. Na de rondleiding is er gelegenheid om zelf rond te kijken.

Klik op de foto hieronder om alle foto’s te bekijken.

Foto's: Joke Postma

19/7/2018 Varen op de Dommel
Beleef het ontwaken van de natuur vanuit de boot op de Dommel. We maken een vaartocht met een fluisterboot op de Dommel. Tijdens de vaartocht vertelt de gids over de flora en fauna van de mooie natuur op dit vroege tijdstip. Bij mooi weer is de boot open, bij regen is het dak dicht. Na afloop genieten we vanaf 8.30 uur van een heerlijk ontbijt bij Kasteel Maurick.
Voor de minder vroege vogels maken we om 09.00u nog een tocht met de fluisterboot op de Dommel. We eindigen om 10.30 uur met een kop koffie of thee bij Kasteel Maurick.

Klik op de foto hieronder om alle foto’s te bekijken.

Foto´s: Joke Postma

17/7/2018 Midgetgolf
Alleen komt het er nooit van, maar met anderen samen kun je sportief en gezellig bezig zijn. Dichtbij huis in Cromvoirt in de buitenlucht. We spelen de ‘Zomerschool-competitie’! Doe je gezellig mee? Voor een hapje en drankje wordt gezorgd! Locatie: Fort Duinen, Pepereind 13 b, Cromvoirt

Klik op de foto hieronder om alle foto’s te bekijken.

Foto's: Joke Postma

17/7/2018 Beeldhouwen in speksteen

19/7/2018, de werkstukken zijn bijna klaar.

 


16/7/2018 Wandeling Park Reeburg en Raadhuispark door José van Oers 
Een rustige wandeling onder leiding van een IVN-gids langs prachtige monumentale bomen en waterpartijen. De gids vertelt over het park, het monument en de mijlpalen. Er is veel moois te beleven tijdens de wandeling in Park Reeburg en Raadhuispark. De wandeling is geschikt voor rolstoelgebruikers en mensen met rollator. We starten met een kop koffie of thee in De Vlasborch.

Klik op de foto hieronder om alle foto’s te bekijken.

Foto's: Joke Postma

13/7/2018 Workshop Fotografie door Joke Postma
Weet je niet hoe je de digitale camera moet instellen of heb je andere vragen over jouw camera? Wandel dan mee met deze fotoworkshop.
Negen enthousiaste deelnemers met camera gingen mee op pad met de Zomerschool. Na een korte technische uitleg werd er met mooi weer in het Reeburgpark gefotografeerd. Het was nog niet meteen makkelijk om de camera’s goed in te stellen, maar uiteindelijk zijn er toch mooie foto’s gemaakt!

Klik op de foto hieronder om alle foto’s te bekijken.

Foto's: alle deelnemers aan de workshop fotografie

11/7/2018: Fietstocht en bezoek aan het museum Romeins Halder
We verzamelen bij DePetrus en stappen vervolgens met zijn allen op de fiets naar Halder. Hier krijgen we een rondleiding door het nieuwe museum Romeins Halder met zijn opgravingen uit de Romeinse tijd. Na afloop nuttigen we een zelf meegenomen boterham in de vrije natuur.

Foto's: Wilma Emons

10/7/2018: Architectuurwandeling door het Paleiskwartier ’s-Hertogenbosch 
Laat je verrassen door het Paleiskwartier, een prestigieuze herontwikkelingslocatie. Een prachtig nieuw stuk binnenstad met een optimale mix van modern wonen, kantoren en commerciële functies. Met bijzondere ontwerpen van architecten van naam. Met verrassende binnentuinen en opvallende kunstwerken passend bij de architectuur. De details maken elke plek bijzonder. De gids leid je langs de bezienswaardigheden.


Foto's: Jeanne en Jan Heessels

6/7/2018 Rondleiding Provinciehuis

Klik op de foto hieronder om alle foto’s te bekijken.

St. Jan, daar achter de Heineken

Foto’s: Joke Postma


5/7/2018 Bezoek aan de Sterrenwacht Halley

Klik op de foto hieronder om alle foto’s te bekijken.

Foto’s: Joke Postma


4/7/2018 Lunch met verse groenten en kruiden

Klik op de foto hieronder om de foto’s te bekijken

 


29/6/2018 Ommetje Cromvoirt

Klik op de foto hieronder om de foto’s te bekijken

Foto’s: Joke Postma


3/7/2018 Kettingworkshop


27/6/2018: Opening Zomerschool 2018
Zomerschool 2018 van start: de paden op… Op woensdagavond 27 juni is de 9e editie van de Zomerschool van start gegaan. Met 33 activiteiten kunnen we op pad met de Zomerschool, het thema voor dit jaar. Een prachtig programma, samengesteld door een enthousiast team dat elk jaar al in februari begint met de voorbereiding.

Voor de eerste keer in DePetrus, ook voor de start van de Zomerschool een heel geschikte plek. Zo kon voor in de ruimte een mooi podium worden gebruikt voor de opening door Wethouder Saskia Heijboer. Zij sprak haar lof uit voor al de activiteiten van de Zomerschool in Vught, met dit jaar alweer meer inschrijvingen dan voorgaande jaren. Met een badeend gaf zij het ‘startschot’ voor een zomer plezier en ontmoeting voor alle ouderen in Vught. We konden vertrekken: de paden op, de lanen in… het lied werd enthousiast gebracht, met de knapzakken over de schouders. De muzikale begeleiding was van Born op de gitaar.

Daarna werden de groepen aan de hand van een kleur ingedeeld: men kon mee met een rondleiding door DePetrus, en de andere groep kon meedoen met de pubquizzzzz…, speciaal gemaakt met makkelijke en moeilijke vragen over de Zomerschool en alle activiteiten. Tijdens de borrel met heerlijke hapjes, gemaakt door de vrijwilligers van de Zomerschool, werden de prijzen en medailles uitgereikt.

 

Het openingslied Zomerschool: de paden op, de lanen in (zet het geluid aan!)

Foto's en film: Joke Postma

De Zomerschool 2018 is een samenwerkingsproject van ABZ en Ouderen Samen: in de zomer zijn ouderen samen anders bezig.

 

De Zomerschool 2018 werd mede mogelijk gemaakt door:

Rabobank Clubkas Campagne     Fonds Sluyterman van Loo     Heijmstichting