Ommetje IJzeren Man

Rondje Ijzeren Man leidt u direct langs de oever van een unieke recreatieplas in een bosrijke omgeving. In alle jaargetijden is het hier prettig toeven voor wandelaars, trimmers, fietsers, natuur- en waterliefhebbers. In de winter – als er ijs ligt – kan er prima geschaatst worden op de beschutte plas. Het bosmeer staat bekend om het heldere en zuivere water. Het strandbad heeft een zandstrand, terras met uitkijk over de hele plas en een speeltuin.

Het bosmeer ‘De IJzeren Man’ (54 ha) is op het einde van de vorige eeuw ontstaan door zandwinning. Het zand werd over een noodspoor naar ‘s-Hertogenbosch vervoerd, waar grond moest worden opgehoogd voor het te bouwen station en omgeving. De IJzeren Man ontleent zijn naam aan de enorme graafmachine (stoombaggermolen). In de plas ligt een eilandje, restant van een oude verbindingsweg. In 1938 is de plas ingericht als gemeentelijk natuurbad met zandstrand.

De wandeling gaat over zand- en bospaden met boomwortels. Voor rolstoelgebruikers is op de kaart een aparte route via verharde wegen en paden aangegeven. Langs de wandelroute staan tal van bankjes.

U kunt de folder ommetjeijzerenman downloaden. Wilt u een exemplaar kopen? Dat kan, bij het VVV-informatiepunt in de bibliotheek aan de Dorpsstraat 28 te Vught.

Laat een reactie achter