Ommetje Landgoederen

De wandeling laat u kennismaken met de landgoederen Jagershagen en Sparrendaal. Met een fraai zicht op het Helvoirts Broek.
U passeert ook de landgoederen Eik en Ven, Wargashuyse, Elzenburg en Kapellebos.

NB: U bent welkom op de landgoederen, maar blijf wel op de paden en houd honden aan de lijn. SPARRENDAAL

De landgoederen Wargashuyse en Eik en Ven zijn niet openbaar. De wandeling is niet geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn.

De rijke landgoedhistorie is karakteristiek voor Vught.
Vanaf de 17e eeuw zijn landgoederen aangelegd langs de routes naar het zuiden (Luik) en het westen (Antwerpen). Welgestelde Bosschenaren legden deze gordel van landgoederen aan. Rond 1900 telde Vught circa 35 landgoederen en buitenplaatsen. Jagershagen en Sparrendaal grenzen aan elkaar en maken deel uit van de landgoederengordel van Vught-Zuid.

Jagershagen
Familie Martini koopt woeste heidegronden in Vught en Esch. De oudste zoon Antoni Martini sticht twee landgoederen, Jagershagen en Piacenza. ‘Hagen’ betekent: een op zichzelf staand afgescheiden gebied. Dit verklaart de naam ‘Jagershagen’.

Bouw van de boerderij, Sparrendaalseweg 11. De eerste steen in de gevel draagt de naam Martini. Het landgoed (ca. 47 ha) wordt verkocht aan de notarisfamilie Worst uit ’s-Hertogenbosch.
De familie Worst bouwt het thee- of jachthuis ‘De Koepel’, een klein stenen huis met veranda, nu Esschebaan 3.

Bouw van de langgevelboerderij, Esschebaan 1, met materiaal van een oude boerderij afgebroken op het naburige landgoed ‘Elzenburgh’. Familie Scholten van Aschat koopt het landgoed. Op dit moment is de Stichting Brabants Landschap de grootste eigenaar van het landgoed.

Afstand wandeling: 6,3 km
Duur: ongeveer 1,5 uur
Start- en eindpunt route: Sportpark Bergenshuizen
Parkeren: Parkeerterrein voetbalvereniging Zwaluw VFC
Vught, De Kikvorsch 5

Wilt u een exemplaar kopen? Dat kan, bij het VVV-informatiepunt in de bibliotheek aan de Dorpsstraat 28 te Vught.

U kunt de folder Ommetje Landgoederen hier downloaden.

Laat een reactie achter