GeheugenCafé Vught

Het GeheugenCafé Vught is een ontmoetingsplek met bijeenkomsten voor iedereen die betrokken is bij dementie  

Omdat menselijk contact van belang is voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers is het Geheugencafé Vught opgericht.
Het GeheugenCafé Vught is een ontmoetingsplek met bijeenkomsten voor iedereen die betrokken is bij mensen met geheugenproblemen. U kunt er terecht voor informatie, vragen over geheugenproblemen en ervaringen uitwisselen.
Vergeetachtigheid en dementie zijn bekende begrippen. Wanneer spreken we van vergeetachtigheid en wanneer van dementie? Wat betekent het krijgen van de diagnose dementie voor de patiënt en zijn naaste omgeving?
Er zijn veel verschillende hersenziekten die dementie veroorzaken. De bekendste is de ziekte van Alzheimer. Alzheimer is een vorm van dementie, maar niet alle vormen van dementie zijn Alzheimer.

Het GeheugenCafé Vught is één van de activiteiten van het Dementienetwerk Vught.
Het GeheugenCafé Vught wordt beurtelings gehouden in DePetrus, Huize Elisabeth en Wzc Theresia, om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Voor data zie de agenda-flyer en de media.
Bij deze interessante thema-avonden worden vaak interactieve lezingen gegeven, waarin diverse onderwerpen over dementie aan de orde komen.
Het GeheugenCafé Vught is een ontmoetingsplek met bijeenkomsten voor iedereen die betrokken is bij dementie en is één van de activiteiten van het Dementienetwerk Vught

Het vervoer een probleem?
Senioren (55+) kunnen voor vervoer naar het Geheugencafé op de volgende manier gebruik maken van de Seniorenbus:
– mensen die vervoerd willen worden melden dat uiterlijk op 15 februari vóór 12.00 uur bij de Seniorenbus. Tel: 073-711 3191 of E-mail: seniorenbusvught@gmail.com
– abonnees van de Seniorenbus betalen met één bonnetje per rit (dus twee voor heen én terug)
– niet-abonnees en/of begeleiders van de abonnee betalen € 1,00 per rit (dus € 2,00 voor heen én terug) in de bus af te rekenen met gepast geld.

Programma 1e kwartaal 2019
• Woensdag 16 januari: opening GeheugenCafé Vught
• Woensdag 20 februari: lezing Eveline Pullens
• Woensdag 20 maart: lezing Corrie Aarts

16 januari 2019 om 19.30 uur met om 19.00 uur inloop met koffie/thee
Opening Geheugencafé Vught door wethouder Saskia Heijboer.
Aansluitend de toneelvoorstelling: “Ons kan niets gebeuren”
Een voorstelling over wat dementie teweeg kan brengen, door Jan Rauh en Helma Giebels.
Paul en Janine worden geconfronteerd met een diagnose die ze niet willen horen: dementie.
Janine wordt patiënt en Paul belandt in de rol van mantelzorger. Een onomkeerbaar proces van vallen en opstaan begint. Humor is nodig om ongeloof, angst, boosheid en verdriet draagbaar te maken.

Foto’s van de openingsavond.
Foto’s: Joke Postma

Woensdag 20 februari
Eveline Pullens geeft in een interactieve lezing met als thema: de 4e dementie, intuïtie en dementie
Na de succesvolle opening van Het Geheugencafé Vught vindt op 20 februari 2019 het tweede Geheugencafé Vught plaats met een interactieve lezing door Evelien Pullens, schrijfster van het boek “de vierde dementie, intuïtie en dementie”.

Met dementie gaat je geheugen achteruit, maar je intuïtie wordt sterker. Evelien Pullens laat in deze lezing zien hoe je op een andere manier kunt omgaan met iemand met dementie, vanuit je intuïtie en gevoel.
Evelien Pullens: “Toen mijn moeder Alzheimer kreeg, merkte ik dat je op zielsniveau – de vierde, onzichtbare dimensie- contact kunt blijven houden. Dat geeft acceptatie, inzicht en vertrouwen. Met persoonlijk verhalen en voorbeelden uit mijn praktijk laat ik zien hoe je de onderliggende boodschap kan ontdekken bij iemand met dementie.”

De lezing wordt gehouden in Huize Elisabeth, Elisabethstraat 2 in Vught. Aanvang 19.30 u. Inloop vanaf 19.00. De toegang is gratis. Wel graag aanmelden via geheugencafevught@gmail.comWoensdag 20 maart

Corrie Aarts houdt een lezing over humor en dementie. Samen lachen, ook bij dementie
In de relatie tussen mantelzorger en iemand met dementie kan humor een belangrijke rol spelen. Humor relativeert en versterkt de betrokkenheid.
‘Het gaat al zo vaak over beperkingen’, zegt Aarts. ‘Wij zeiden: waarom moet het altijd zo zwaarmoedig?’ Inmiddels geeft ze lezingen over het onderwerp in Alzheimercafé’s en geeft ze vrijwilligersworkshops.
Wzc Theresia, Molenrijnselaan 48, Vught

Voor in de agenda
Noteer alvast de volgende data waarop het Geheugencafé Vught plaatsvindt in uw agenda:
• Woensdag 17 april in Huize Elisabeth
• Woensdag 15 mei de DePetrus
• Woensdag 19 juni in Wzc Theresia
• Woensdag 11 september in Huize Elisabeth
• Woensdag 16 oktober in Wzc Theresia
• Woensdag 20 november in DePetrus
• Elke avond begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur
De thema’s voor deze avonden worden nog gepubliceerd. Houd de media in de gaten.

Download de Folder GeheugenCafé Vught met de agenda 2019