Van Beat naar Symfonie
Details
“Wat begon als simpele deuntjes over liefde, eindigde in muzikale kunstwerken vol filosofie, orkestratie en experiment.” Van ‘Yeah Yeah Yeah’ naar
Details
“Wat begon als simpele deuntjes over liefde, eindigde in muzikale kunstwerken vol filosofie, orkestratie en experiment.”
Van ‘Yeah Yeah Yeah’ naar zelfreflectie
In het begin van de jaren zestig domineerden eenvoudige popliedjes de hitlijsten. The Beatles’ “I Want to Hold Your Hand” of Cliff Richards’ “Summer Holiday” – luchtig, onschuldig en rechttoe rechtaan. Maar tegen het midden van het decennium veranderde de toon. Artiesten begonnen zich af te vragen: wat als muziek meer kon zijn dan vermaak? “Rubber Soul” (1965) en “Revolver” (1966) van The Beatles markeren die kentering. Plots ging het niet alleen meer over liefde, maar ook over introspectie, vervreemding en de menselijke geest. De poptekst kreeg diepgang – net als de luisteraar.
De klassieke LP – tot dan toe een verzameling losse nummers – werd een kunstvorm op zich. Bands begonnen te denken in thema’s, in overgangen, in verhalen: het conceptalbum..
Mellotron, Orkest en Modulaire Chaos
In de studio vonden revoluties plaats. Dankzij nieuwe opnametechnieken, tape-effecten en instrumenten zoals de mellotron en de Moog-synthesizer werden klankwerelden geschapen die voorheen onmogelijk leken.
Bands omarmden complexe structuren, onregelmatige maatsoorten, lange instrumentale passages en invloeden uit de klassieke muziek. Dit groeide uit tot wat men later progressieve rock zou noemen – een genre waarin het experiment heilig is.
De Erfenis
De symfonische wending van de jaren zestig had een blijvend effect. Het toonde dat popmuziek niet oppervlakkig hoefde te zijn. Het kon kunst zijn, diepgravend, dramatisch – net zo serieus als een Beethoven-symfonie, maar dan met elektrische gitaren. Het decennium eindigde waar het begon: met een revolutie. Ditmaal niet op straat – maar in de studio.
Wie geïnteresseerd is in deze belangrijke muzikale omwenteling is welkom in Depetrus waar naast een documentaire ook livevideo’s van bekende bands worden vertoond. We luisteren en kijken onder andere naar: Pink Floyd, Genesis, The Beatles, David Bowie en andere bekende muziek uit die tijd die de overgang laten horen.
Uw presentator: Jo van Dinther.
Geen vervoer: Automaatje!
Schrijf je in als deelnemer van AutoMaatje om een rit te boeken. Bel uiterlijk 2 dagen van tevoren op maandag t/m donderdag tussen 9:00 en 12:30 uur: 073 303 5860 of mail naar automaatjevught@gmail.com
Zondag 22 juni 2025 | 14:00 – 16:15 uur | De Petrus, Heuvel 2, 5261 EE Vught | Entree € 5,– contant, inclusief koffie/thee | vrije inloop
Tijd
22 juni 2025 14:00 - 16:30(GMT+00:00)
Locatie
DePetrus
Heuvel 2
Organisator
- Huidige maand
Laat een reactie achter