10 jaar Ouderen Samen feestelijk gevierd

Ruim 10 jaar geleden, om precies te zijn op 10 februari 2009, passeerde de akte van oprichting van Stichting Ouderen Samen. Dat is op feestelijke wijze gevierd met een feestelijke bijeenkomst in de Rode Rik op 5 april voor zo’n 55 vrijwilligers, onder wie ook een aantal mensen van het eerste uur. Bijvoorbeeld een van de oprichters Pierre Kuppens en voormalig voorzitter Jeanne Heessels.

Bij aankomst was er koffie met gebak en heette bestuurslid Marijke Blanken, die met penningmeester Jos Vermeulen de organisatie van deze bijeenkomst op zich had genomen, iedereen welkom.

Ze kondigde vervolgens spreker Jan-Jaap van Hoeckel aan, die een inspirerende presentatie gaf met de titel: Geluk en eenzaamheid. Een schot in de roos, omdat het signaleren en het bestrijden van eenzaamheid een van de belangrijke speerpunten van Ouderen Samen is voor 2019. Hij riep de aanwezigen op om mee te praten, vragen te beantwoorden en in discussie te gaan. Op deze manier werd het een interactieve presentatie.

Jan-Jaap van Hoeckel heeft 4 boeken op zijn naam over het thema Geluk.
Zijn boeken hebben doorgaans lange titels zoals bv ‘Achter elk gelukkig leven staat een overvolle Kliko’, ‘De enige dwarsligger op weg naar geluk ben je zelf’.
Iedereen kent gelukservaringen en geluksgevoelens en dat is wat anders dan het geluk zelf, aldus van Hoeckel. Geluk is een verworvenheid, het komt je niet aanwaaien. Geluk staat los van je gevoelens en je emoties en heeft alles met WETEN te maken. Je wéét dat je het bent.

In zijn voordracht daagde hij de aanwezigen uit om diep na te denken en op het aangesneden onderwerp te kauwen. Hij las onder meer een van zijn vele columns voor met de titel ‘Eenzaamheid, wat doe je eraan?’ Hij omschreef eenzaamheid heel treffend als ‘de blijvende afwezigheid van nabijheid’ en gaf ook de omschrijving van iemand anders ‘eenzaamheid ontstaat als er gaten vallen in de zin van je bestaan’. Het bieden van afleiding of leuke activiteiten biedt slechts tijdelijk een beetje lucht en is geen fundamentele oplossing. Hij moedigde de vrijwilligers aan om in gesprek te gaan en er achter te komen wat die persoon in het leven mist en hoe dat er precies uitziet. Veelal zul je dan uitkomen bij nabijheid, zingeving, betekenis.

Na de voordracht van Jan-Jaap van Hoeckel hield de voorzitter van Ouderen Samen, Anneke van Wijmen, een korte toespraak. Zij sprak haar dankbaarheid en trots uit en liet de aanwezigen in groepen opstaan of hun hand opsteken en applaus ontvangen voor wat zij tot stand hebben gebracht in de afgelopen 10 jaar. Achtereenvolgens maakten vrijwilligers van het eerste uur, oud bestuursleden, leden van de projectgroepen Toegankelijk Vught, activiteiten Rode Rik, bezoekdienst weduwen en weduwnaars, communicatie, ouderenadviseurs en clientondersteuners, woonadviseurs, dementienetwerk en geheugencafé, zomer- en winterschool, tabletondersteuners en wonen zich kenbaar. Alle vrijwilligers dragen op een betrokken en gedreven manier vanuit hun hart en met hun kennis en levenservaring bij aan het welzijn van ouderen in Vught. Een reden om gelukkig te zijn!

Zij bracht een toast uit en nadien was er ruim de tijd voor ontmoeting, uitwisseling en contact met elkaar onder het genot van een heerlijk koud buffet!
Samen op naar de volgende 10 jaar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bestuur van Ouderen Samen viert samen met alle vrijwilligers het         10-jarig bestaan.

Laat een reactie achter