Winterschool 2019

Met de Winterschool op pad

We nodigen je van harte uit om deze winter samen met ons op pad te gaan. De keuze is divers; creatieve, educatieve en sportieve activiteiten. We blijven in Vught maar gaan ook pad naar Helvoirt en ’s-Hertogenbosch.

Inschrijven
Maak je keuze uit de activiteiten en meld je aan door het Inschrijfformulier Winterschool(pdf) in te vullen en te ondertekenen. Het formulier graag sturen naar of afgeven bij: ABZ, Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, 5261 EE Vught of info@abzvught.nl.
Inschrijven kan ook via www.abzvught.nl. Kies de activiteit waaraan je mee wilt doen en schrijf je direct in.
Met je inschrijving word je automatisch ingedeeld. Oftewel, inschrijven = deelnemen. Bij verhindering wordt er geen geld teruggestort. Wij verwachten je op de dag en aanvangstijd bij de activiteit zoals vermeld in de folder. Je ontvangt geen bevestigingsbrief meer van ons. Bewaar de folder met data en tijden dus goed en maak eventueel een kopie van je inschrijving. Indien een activiteit is volgeboekt of niet doorgaat vanwege te weinig aanmeldingen, ontvang je ruim een week van tevoren bericht van ons. Meestal per mail of soms telefonisch. In dit geval wordt de deelnemersbijdrage niet in rekening gebracht.

Bij alle activiteiten zit een kopje koffie/thee inbegrepen. Overige consumpties en lunch zijn voor eigen rekening, tenzij anders vermeld.
Meer informatie? www.ouderensamen.nl of www.abzvught.nl. Vragen? info@abzvught.nl, of tijdens kantooruren, 073–657 20 00. Wij wensen je een gezellige winter en gaan graag samen met je op pad.

Ouderen Samen & Anders Bezig Zijn


1. Op pad naar je verleden bij het BHIC gaat niet door


2. Rondleiding bij Kloosterhotel Zin
Foto’s: Marijke Blanken


3. Kijkje achter de schermen bij de brandweer


4. Klompjesgolf met koffietafel
Foto’s: Marianne Bax


5. Filmmiddag met de romantische klassieker “Dr. Zhivago” met aansluitend naar keuze een stamppottenbuffet
Foto’s: Joke Postma


6. Bezoek Zwanenbroedershuis
We gaan een bezoek brengen aan het Zwanenbroedershuis, een monumentaal pand waarin de Lieve Vrouwe Broederschap gevestigd is. In 2018 vierde de Broederschap zijn 700 jarig bestaan. Na een interessante rondleiding kunnen we nog even napraten bij een kop koffie/ thee met carrotcake of een brownie.
Locatie: Zwanenbroedershuis, Hinthamerstraat 94, 5211 MS ‘s-Hertogenbosch
Datum: dinsdag 22 januari
Tijd: 13.30 – 15.30 uur
Prijs: € 9,00


7. Koersbal
De bal bepaalt de koers en jij kunt, door er een goede draai aan te geven, het balletje raken en punten behalen. Wie wint de eerste prijs?? Natuurlijk met afsluiting in de vorm van een verdiende borrel, bitterbal en prijzen!!!
Locatie: Huize Elisabeth, Sint Elisabethstraat 2, 5261 VM Vught
Datum: woensdag 23 januari
Tijd: 14.00 – 16.30 uur
Prijs: € 4,50


8. Lezing over Sterrekunde; hoe en wat bij een zwart gat.
Dat er zwarte gaten zijn in het heelal weten we al langer. Maar wat is het? Waarom is het belangrijk? En welke invloed heeft het op ons? In deze lezing gaan we dieper in op het hoe, wat en waarom van een zwart gat. En hoe vinden we het dan? En als we het over een zwart gat hebben dan komen ook gewone sterren en neutronen sterren ter sprake. Vervolgens hoor je meer over de recente onderzoeken en hoe men een ‘foto’ van een zwart gat denkt te kunnen maken.
Locatie: DePetrus, Heuvel 2, 5261 EE Vught
Datum: woensdag 30 januari
Tijd: 19.00 – 21.30 uur
Prijs: € 5,00


9. Winterse wandeling (14 km) met erwtensoep
Na het kopje koffie of thee in DePetrus verlaten we Vught via de Paardensteeg. We wandelen door het Sterrenbosch en over Ruimel naar Sint Michielsgestel. We gebruiken in Gasterij de Zwaantjes een kop erwtensoep met roggebrood (of soep naar keuze met brood). Via de Halderse akkers en park Maurick wandelen we weer terug. De sportieve wandeling leid je door het prachtige landschap aan weerszijden van de Dommel, langs oude (restanten van) kastelen en over dijken onderdeel van de aanvalslinie van Frederik Hendrik. Wandelschoenen aanbevolen.
Startpunt: DePetrus, Heuvel 2, 5261 EE Vught
Datum: donderdag 31 januari
Tijd: 10.00 uur tot 14.30 uur
Prijs: € 10,00


10. Kom alles te weten over het carnaval in Oeteldonk
Tijdens de rondleiding die voor ons wordt verzorgd, zal de gids op geheel eigen wijze alles vertellen over de rijke historie en bijzonderheden van het carnaval. Kom alles te weten over het carnaval in, maar ook buiten Oeteldonk – tot ver over de grenzen. In het museum vind je een bijzonder overzicht van een (inter)nationaal veelkleurig feest! Als extraatje is er tijdelijk een exclusieve schilderijenexpositie te zien over het Oeteldonks carnaval van de Oeteldonkse kunstschilderes Marion Janssen-Quaadvliet. Zij heeft ook de cover geschilderd van het carnavalsprogramma 2018. We sluiten de middag af met een kop koffie of thee.
Locatie: Oeteldonks Gemintemusejum, Zusters van Orthenpoort 27, 5211 ND ‘s-Hertogenbosch
Datum: dinsdag 5 februari
Tijd: 13.30 tot 15.30 uur
Prijs: € 5,00


11. Keramiek schilderen
Een workshop keramiek schilderen is een erg leuke activiteit om gezellig creatief bezig te zijn. Je zoekt een leuk object uit en gaat aan de slag. Het resultaat is een mooi beeldje of muurhanger dat buiten of binnen geplaatst kan worden.
Locatie: Scheve Schup, Jagerboschlaan 17, 5262 LS Vught
Datum: woensdagmiddag 6 februari
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Prijs: € 16,00


12. Escaperoom Den Bosch gaat niet door


13. Schilderen a la Vincent van Gogh gaat niet door


14. Concert “Noten op de Noen” VOL!
Ben je de stille zondagmiddagen wel een beetje beu? Dan is samen muziek beleven een mooi idee. Samen naar “Noten op de Noen” in Helvoirt met deze middag: Laureaat van het Internationaal Vocalisten Concours (zang). Na afloop gaan we samen nog wat “na” tafelen met een gezamenlijke lunch.
Locatie: Oude Kerk, Torenstraat te Helvoirt
Datum: zondag 17 februari
Tijd: 11.45 – 15.00 uur
Prijs: € 12,00


15. Fotografieworkshop
We gaan fotograferen met een digitale camera. We leren hoe je de camera in kunt stellen voor allerlei situaties. Hoe krijg je een scherpe foto met een onscherpe achtergrond. Maar ook: waarom is de foto van sneeuw zo grijs? Na een korte uitleg van de werking van de camera aan de hand van voorbeeldfoto’s gaan we wandelen in de omgeving van DePetrus. Er is genoeg inspiratie voor mooie foto’s. Bij heel slecht winterweer fotograferen we in DePetrus. Na de wandeling bekijken we de foto’s en worden er een paar met Photoshop bewerkt. Je kunt meedoen met een digitale camera (dus niet met een telefoon of een tablet). Neem de camera met volgeladen! batterij mee. Je krijgt een korte handleiding van de uitleg mee naar huis.
Locatie: DePetrus, heuvel 2, 5261 EE Vught
Datum: dinsdag 19 februari
Tijd: 09.30 – 12.00 uur
Prijs: € 6,00


16. Petrus Sportief
We verzamelen om 13.00u in DePetrus en vertrekken vanaf hier voor een sportieve wandeling in de omgeving. De wandeling heeft de lengte van ca. 1 km en tijdens deze wandeling maken we gebruik van de omgeving om sportieve oefeningen te doen. De oefeningen doet ieder naar zijn eigen mogelijkheden en worden begeleid vanuit Move Vught. We eindigen in DePetrus en praten hier gezellig na onder het genot van een kop koffie/ thee en een gezonde snack.
Locatie: DePetrus, Heuvel 2, 5261 EE Vught
Datum: donderdag 21 februari
Tijd: 13.00 – 14.00 uur
Prijs: € 2,00


17. Met de High Society op pad VOL!
Tijdens een boeiende presentatie en proeverij laat Ingrid van Leeuwen de Royals van de 18e eeuw tot leven komen. Zoals Gekke George III van Engeland, amoureuze Louis XV van Frankrijk en filosofische Frederik II van Pruisen. Ze vertelt over de macht, jacht en feesten van deze belangrijke vorsten. En over hun liefdeslevens. Hun levens bestonden uit goud en glitter. Je komt te weten wat er bij hen op tafel werd geserveerd. Daarvoor werden de meest prachtige serviezen gebruikt. Heel bijzonder waren de prachtig gedecoreerde taarten, waar deze heren erg van hielden. Het is Ingrid gelukt om de recepten van weleer te achterhalen en te bewerken. Vandaag word jij in de gelegenheid gesteld om ze te proeven. Je waant je bijna in de 18e eeuw bij de proeverij van deze ambachtelijk bereide lekkernijen.
Locatie: DePetrus, Heuvel 2, 5261 EE, Vught
Datum: zondag 24 februari
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Prijs: € 5,00


18. Samen met jongeren een lunch bereiden
We gaan samen met leerlingen van het Maurick College een lunch bereiden die we daarna samen nuttigen. Natuurlijk gaan we mee in de trend om te kiezen voor gezond. Het blijkt dat er voldoende mogelijkheden zijn. Willem Hoeve geeft je ook nog tips en trucs om het thuis eens dunnetjes over te doen.
Locatie: Maurick College, Titus Brandsmalaan 1, 5262 BS Vught
Datum: volgt
Tijd: volgt (kijk op www.abzvught.nl of www.ouderensamen.nl)


Het vervoer een probleem?
Maak dan kennis met Seniorenbus Vught! Tijdens de Winterschool is de prijs voor abonnementhouders op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur € 0,50 en voor niet-leden € 1,00 per rit. Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar. Bel voor meer informatie over de Seniorenbus: 073 – 711 31 91

Meer informatie? www.ouderensamen.nl of www.abzvught.nl

Vragen?
info@abzvught.nl of tijdens kantooruren 073–657 20 00

Ouderen Samen & Anders Bezig Zijn (ABZ)