Programma Zomerschool 2018

Met de Zomerschool op pad

Alle foto’s en filmpjes vind je hier.

Download hier het inschrijfformulier voor de Zomerschool 2018

We nodigen je van harte uit om dit jaar samen met ons op pad te gaan.
De keuze is groot, zowel in afstand als in activiteiten. Blijf je liever dichter bij huis? Schrijf je dan in voor het Ommetje Cromvoirt of ga mee varen op de Dommel. Iets verder weg kan natuurlijk ook. Kies dan voor de rondleiding bij het Arboretum in Den Dungen of bij Sterrenwacht Halley in Vinkel. Is dit nog niet ver genoeg voor jou? Er staat ook dit jaar weer een mooie dagtocht op het programma.

Maak je keuze uit de activiteiten en meld je aan door het inschrijfformulier in te vullen en te ondertekenen.

Het formulier graag sturen naar of afgeven bij:
ABZ, Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, 5261 EE Vught of info@abzvught.nl. Inschrijven kan ook via www.abzvught.nl.

Let op! Je kunt je dit jaar inschrijven voor maximaal 8 activiteiten. Indien er na de opening nog open plaatsen zijn bij activiteiten, kan hierop vanaf 28 juni nog extra ingeschreven worden. Met je inschrijving word je automatisch ingedeeld. Oftewel, inschrijven = deelnemen. Bij verhindering wordt er geen geld teruggestort.

Wij verwachten je op de dag en aanvangstijd bij de activiteit zoals vermeld in de folder. Je ontvangt geen bevestigingsbrief meer van ons. Bewaar de folder met data en tijden dus goed en maak eventueel een kopie van je inschrijving. Indien een activiteit is volgeboekt of niet doorgaat vanwege te weinig aanmeldingen, ontvang je ruim een week van tevoren bericht van ons. Meestal per mail of soms telefonisch. In dit geval wordt de deelnemersbijdrage niet in rekening gebracht.

Bij alle activiteiten zit een kopje koffie/thee inbegrepen. Overige consumpties en lunch zijn voor eigen rekening, tenzij anders vermeld.

Meer informatie? www.ouderensamen.nl of www.abzvught.nl.
Vragen? info@abzvught.nl, of tijdens kantooruren, 073–657 20 00.

Wij wensen je een mooie zomer en gaan graag samen met je op pad.

Ouderen Samen en Anders Bezig Zijn


Alle foto’s en filmpjes vind je hier.


1. Opening Zomerschool 2018


2. Meet & greet | met Vughtenaren afkomstig uit o.a. oorlogsgebieden


3. Ommetje Cromvoirt | door Jeanne Heessels en Mary van den Brand


4. Ketting workshop | door Helen Roodnat VOL!


5. Lunch met verse groenten en kruiden uit eigen tuin I door Willem Hoeve VOL!
We worden ontvangen in tuinderij De Scheve Schup waar we met uitleg van Hans Schevelier onze ingrediënten gaan verzamelen voor het bereiden van een heerlijke lunch. Tevens geeft Willem Hoeve eenvoudige tips om ook thuis deze heerlijke gerechten klaar te maken.

B. Datum: donderdag 26 juli
Tijd: 11.00 – 14.00 uur Prijs: € 7,50


6. Bezoek aan Sterrenwacht Halley in Heesch VOL!


7. Rondleiding Provinciehuis Noord-Brabant  VOL!

Panorama Den Bosch


8. Illustreer je eigen naam | door Saskia van Oversteeg


9. Architectuurwandeling door het Paleiskwartier ’s-Hertogenbosch


10. Fietstocht en bezoek aan het museum Romeins Halder VOL!


11. Beeldhouwen in speksteen | door Joke Dirkx VOL
In deze korte cursus wordt zoveel mogelijk buiten gewerkt met het vrij zachte en in prachtige kleuren verkrijgbare speksteen. We gaan speksteen bewerken met raspen, vijlen en schuurpapier. Door te werken met verschillende gereedschappen maak je je de techniek eigen en ontdek je de mogelijkheden van het materiaal. Zo maak je in drie lessen een uniek persoonlijk werkstuk, figuratief of abstract. De ruwe stenen worden per gewicht afgerekend met de docent.
Je zorgt zelf voor een lunchpakket.

Locatie: Reinier van Arkel, Watertorenlaan 13-19
Datum: donderdag 12, dinsdag 17 en donderdag 19 juli
Tijd: 10.00 – 15.30 uur Prijs: € 44,00


12. Schilderen op muziek | door May van Heijst


13. Workshop Fotografie | door Joke Postma VOL


14. Wandeling Park Reeburg en Raadhuispark | door José van Oers
Een rustige wandeling onder leiding van een IVN-gids langs prachtige
monumentale bomen en waterpartijen. De gids vertelt over het park, het
monument en de mijlpalen. Er is veel moois te beleven tijdens de wandeling in
Park Reeburg en Raadhuispark. De wandeling is geschikt voor rolstoelgebruikers
en mensen met rollator. We starten met een kop koffie of thee in
De Vlasborch.

Startpunt: Vlasborch, Vlasmeersestraat 99, Vught
A. Datum: maandag 16 juli
Tijd: 10.00 – 12.00 uur Prijs: € 3,00

B. Datum: dinsdag 14 augustus
Tijd: 10.00 – 12.00 uur Prijs: € 3,00


15. Midgetgolf VOL!
Alleen komt het er nooit van, maar met anderen samen kun je sportief en gezellig bezig zijn. Dichtbij huis in Cromvoirt in de buitenlucht. We spelen de ‘Zomerschool-competitie’! Doe je gezellig mee? Voor een hapje en drankje wordt gezorgd!

Locatie: Fort Duinen, Pepereind 13 b, Cromvoirt
Datum: dinsdag 17 juli
Tijd: 13.30 – 15.30 uur Prijs: € 5,00


16. Varen op de Dommel voor vroege vogels met ontbijt! VOL!
A. Beleef het ontwaken van de natuur vanuit de boot op de Dommel. We maken een vaartocht met een fluisterboot op de Dommel. Tijdens de vaartocht vertelt de gids over de flora en fauna van de mooie natuur op dit vroege tijdstip. Bij mooi weer is de boot open, bij regen is het dak dicht. Na afloop genieten we vanaf 08.30 uur van een heerlijk ontbijt bij Kasteel Maurick. Voor de opstapplaats nabij Kasteel Maurick moeten we een stukje lopen via een weiland.

Start- en eindpunt: Kasteel Maurick, Maurick 3
Datum: donderdag 19 juli
Tijd: 07.00 – 09.30 uur Prijs: € 25,00

B. Varen op de Dommel VOL!
Voor de minder vroege vogels maken we om 09.00u nog een tocht met de fluisterboot op de Dommel. Voor de opstapplaats nabij Kasteel Maurick moeten we een stukje lopen via een weiland. De gids vertelt weer enthousiast over de flora en fauna van het stukje natuur waar we doorheen varen. Bij mooi weer is de boot open bij regen is het dak dicht. We eindigen met een kop koffie of thee bij Kasteel Maurick. VOL!

Start- en eindpunt: Kasteel Maurick, Maurick 3
Datum: donderdag 19 juli
Tijd: 09.00 – 10.30 uur Prijs: € 15,00


17. Rondleiding museum SIEMei
SIEMei (Stichting Industrieel Erfgoed Meierij) toont in haar museum uiteenlopende voorbeelden van industriële en ambachtelijke bedrijvigheid uit de Meierij. De collectie loopt uiteen van letterzetmachines, houtverspaanders en een dragline, tot oude telefoontoestellen, gereedschappen en een lintzaagmachine. In de eigen werkplaats en smederij aan de Noordkade in Veghel knappen de vrijwilligers van SIEMei oude machines en materialen op. Ook de restauratie van de voormalige Bossche Stationsklok die inmiddels de ingang van de Proeffabriek in Veghel siert, is uitgevoerd door vrijwilligers van SIEMei. We worden om 13.30 uur ontvangen met koffie en koek, waarna we worden rondgeleid. Na de rondleiding is er gelegenheid om zelf rond te kijken.

We verzamelen om 12.45 uur bij het station op het parkeerterrein (bij de kleine AH) en gaan al carpoolend naar Veghel. Wil je op je inschrijfformulier aangeven of je zelf kunt rijden en hoeveel mensen er mee kunnen rijden?

Locatie: Noordkade Veghel. (Oude CHV fabriek)
Verzamelpunt: Station Vught, Stationsstraat 30, Vught
Datum: donderdag 19 juli
Tijd: 13.30 – 16.00 uur Prijs: € 8,50


18. Kasteel de Haar
Wil je het grootste kasteel van Nederland bekijken? Het luxueuze neogotische kasteel is rond 1900 herbouwd door de bekende architect Cuypers op de ruïnes van het middeleeuwse kasteel. Het kasteel heeft onder meer een imposante centrale hal en een keuken met een zeldzame koperen pannenset. Met de bus reizen we van Vught naar Haarzuilens. Na de koffie leiden gidsen ons rond en vertellen over de historie en de waardevolle kunst- en meubelcollectie van het kasteel. We lunchen rond 13.00 uur met soep en broodjes in het Koetshuis.
In de middag heb je alle tijd om een wandeling te maken door het kasteelpark of je kunt zelfstandig nog eens rondlopen door het kasteel. Het bezoek is inclusief bus, entree kasteel en park, gids, koffie en lunch. In verband met de vele trappen in het kasteel is bezoek niet geschikt voor mindervalide gasten.
Heb je een museumjaarkaart? Neem die dan mee!

Verzamelpunt: Station Vught, Stationsstraat 30, Vught
Datum: vrijdag 20 juli
Tijd: 09.15 – 17.00 uur Prijs: € 40,00


19. Fietstocht en kijkje bij landpark Assisië VOL!
Ken je het Landpark Assisië? We maken een mooie fietstocht naar dit park, waar we kans hebben om eens kennis te maken met deze bijzondere buitenplaats en haar bewoners. Al 110 jaar vormt Landpark Assisië een broedplaats voor nieuwe ontwikkelingen, met name in de zorg voor kwetsbare burgers uit de samenleving. We krijgen hier een rondleiding en lunch. Wie liever rechtstreeks (met de auto) gaat, wordt om 11.00 uur vooraan links in het park van Assisië verwacht, waar je een vrijwilliger van de Zomerschool treft en we op elkaar wachten.

Locatie: Landpark Assisië, Hooghoutseweg 3, Biezenmortel
Verzamelpunt: DePetrus, Heuvel 2, Vught
Datum: dinsdag 24 juli
Tijd: 10.00 – 15.30 uur Prijs: € 7,50


20. Achtergronden en gevolgen Eerste Wereldoorlog | door Hans Dona
Van de impact van de Eerste Wereldoorlog, die zich op meer maatschappelijke terreinen afspeelt, zijn we ons vaak niet bewust. 100 jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog. Nederland bleef neutraal maar dat maakt een groot aantal vragen over die Grote Oorlog niet minder interessant en relevant. Hans Dona vertelt over hoe de oorlog op deze schaal kon ontstaan en waarom de oorlog zo gewelddadig verliep. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen nog zichtbaar. De boeiende lezing met beelden vindt plaats in DePetrus.

Locatie: Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, Vught
Datum: woensdag 25 juli
Tijd: 19.00 – 21.00 uur Prijs: € 5,00


21. Buiten schilderen | door Hans van Eeuwijk 
Tijdens deze workshop tekenen en schilderen, bestaande uit 3 dagdelen gaan we in de prachtige omgeving van De Scheve Schup tekenen en/of schilderen onder leiding van een deskundige docent. De workshop is bedoeld voor zowel beginners als gevorderden. Bij regen kunnen we binnen schilderen. Voor papier wordt gezorgd. Zelf meenemen: klapstoel of krukje en schilder- of tekenmateriaal. Indien je een veldezel hebt graag deze ook meenemen, anders zorgen wij voor een ezel. ’s Ochtends word je ontvangen met een heerlijk kopje koffie of thee.

Locatie: Scheve Schup, Jagersboschlaan 17, Vught
Data: dinsdag 31 juli , woensdag 1 augustus en donderdag 2 augustus
Tijd: 09.30 – 12.30 uur Prijs: € 35,00


22. Kruidenwandeling | door Frauke Siert
Kom je mee op ontdekkingsreis in de tuin van De Scheve Schup? Daar kunnen we zoeken naar geneeskrachtige planten, kennis nemen van de werking van enkele van de planten en een zalf van goudsbloem (calendula) maken. Iedereen neemt aan het einde van onze tocht een potje zalf mee, die goed werkt bij diverse huidaandoeningen.

Locatie: Tuinderij De Scheve Schup, Jagersboschlaan 17, Vught
A. Datum: woensdag 1 augustus
Tijd: 14.00 – 16.00 uur Prijs: € 6,00

B. Datum: woensdag 8 augustus
Tijd: 14.00 – 16.00 uur Prijs: € 6,00


23. Fietstocht | door Gerard Voermans en Willem Hoeve VOL!
Een heerlijke relaxte fietstocht van maximaal 20 km door Vughtse en omliggende velden. We starten bij DePetrus met een kop koffie of thee, waarna we gaan fietsen door prachtige gebieden richting Esch/Haaren. Tussendoor stoppen we even voor een eenvoudige, maar gezellige lunch. Daarna gaan we rustig verder met het tweede deel.

Startpunt: Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, Vught
Datum: donderdag 2 augustus
Tijd: 11.00 – 14.30 uur Prijs: € 6,00


24. Stijldansmiddag
Wil je weer eens gezellig stijldansen? Een Foxtrot, Engelse wals, Tango of Chachacha? Kom dan naar deze Matinee Musicale. Onder leiding van Frans Maters en enkele danspartners kunnen de beentjes van de vloer op muziek die we allemaal nog wel kennen. Novalis wordt omgetoverd tot een mooie danssalon met een ruime dansvloer. Deze middag is inclusief twee consumpties (koffie/thee/fris).

Locatie: Novalis, Industrieweg 9c, Vught
Datum: zondag 5 augustus
Tijd: 14.00 – 16.30 uur Prijs: € 5,00


25. Arboretum d’n Hooidonk | door Mevrouw Van den Biggelaar
Bomentuin – oftewel Arboretum – “d’n Hooidonk” is een unieke plek om te bezoeken. Het is één van de weinige relatief jonge bomentuinen in Nederland. Daardoor kun je heel goed zien hoe de verschillende bomen en struiken groeien en hoe ze zich gaan ontwikkelen in de komende jaren. Je vindt er een enorm aantal verschillende soorten. Dat is vrij zeldzaam. Tijdens de rondleiding zullen we horen dat er heel veel bijzondere verhalen te vertellen zijn over de herkomst van de bomen en struiken in het arboretum. Kom genieten van de kleuren, de groeivormen en geuren en luister naar de mooie verhalen die er te vertellen zijn over deze bomentuin.Geef svp op het inschrijfformulier aan of je andere deelnemers mee kunt nemen met de auto.

Locatie: Hooidonk 1, Den Dungen (ingang Rijndonksestraat)
Datum: dinsdag 7 augustus
Tijd: 10.00 – 12.00 uur Prijs: € 5,00


26. Worstenbroodjes maken | door Brabantsche Worstenbroodjes
Deze worstenbroodjes worden met veel liefde bereid door gepassioneerde bakkers. En dat proef je. Een Brabantsch worstenbroodje is royaal gevuld met verantwoord gehakt uit Brabant en smaakvol gekruid zoals vroeger. Pure verwennerij voor elk moment van de dag! Leer nu zelf deze heerlijke Brabantse worstenbroodjes te maken onder de bezielende leiding van een ervaren worstenbroodjesmaker. Na afloop krijgt je 5 worstenbroodjes mee naar huis.

Locatie: Isabella Kazerne, Reutsedijk 11, Vught
Datum: donderdag 9 augustus
Tijd: 13.30 – 16.00 uur Prijs: € 15,00


27. Sportieve zomerwandeling met lunch | door Jeanne Heessels
Er valt tijdens de sportieve tocht van 9 km over graspaden langs Essche Stroom en Dommel heel wat te genieten! We wandelen vanaf Halder langs de meanderende Essche Stroom naar het fraaie landgoed Zegenwerp aan de rand van het Dommeldal. Vervolgens wandelen we verder langs de Dommel naar de lunch in Gasterij de Zwaantjes in Sint Michielsgestel. We vervolgen de route langs de Dommel naar Halder! Goede wandelschoenen aanbevolen.

Verzamelpunt: Halder, nabij brug over De Dommel
Datum: vrijdag 10 augustus
Tijd: 10.00 – 14.00 uur Prijs: € 12,50


28. Bronzen beelden | door Jean en Marianne Bremers VOL!
De prachtige beelden van Jean en Marianne Bremers worden ook wel “de Rembrandts onder de bronzen” genoemd. Het echtpaar Bremers stelt speciaal voor ons hun statige huis met monumentale tuin in Helvoirt open. Naast de atelierruimtes is vrijwel iedere ruimte gevuld met beelden en sculpturen en andere kunstwerken. Het voelt alsof je in een museum rondloopt. Heel bijzonder zijn de zwevende beelden, die soms op één punt aan de sokkel zijn vastgemaakt. Ook de paarden en dansers en danseressen zijn prachtig gestroomlijnd en zeer waarheidsgetrouw. Jean en Marianne stellen het op prijs als er vragen gesteld worden tijdens de rondleiding. De rondleiding is niet geschikt voor rolstoelgebruikers en rollators.

Locatie: Kastanjelaan 2, Helvoirt
Datum: vrijdag 10 augustus
Tijd: 14.00 – 16.00 uur Prijs: € 2,00


29. Bloemschikken | door Helen Roodnat VOL!
Deze ochtend maken we een langwerpig stuk voor buiten. Als basis gebruiken we een houten plank van ca. 30 cm. Met wat basismateriaal en verse bloemen uit de tuin van de Scheve Schup maakt ieder zijn eigen bloemstuk voor buiten. Helen zorgt voor een voorbeeld van waaruit je kunt werken. Door het gebruik van het verse materiaal is ieder in de gelegenheid er zijn eigen ‘touch’ aan te geven.

Locatie: Tuinderij de Scheve Schup, Jagersboschlaan 17, Vught
Datum: maandag 13 augustus
Tijd: 10.00 – 12.00 uur Prijs: € 9,00


30. Rondleiding Stadhuis ’s-Hertogenbosch
Het monumentale Stadhuis op de Markt in Den Bosch is gebouwd in classicistische barokstijl en stamt uit de 13e eeuw. Samen met onze gids wandelen we door de indrukwekkende geschiedenis van ’s-Hertogenbosch. In de hal vallen direct de wandschilderingen op van Antoon Derkinderen. Je bezoekt o.a. de met goudleerbehang gedecoreerde trouwzaal, de prachtige oude raadzaal met eeuwenoude wandtapijten en de Oranjegalerij. Na afloop van de rondleiding drinken we een kop koffie in de Raadskelder.

Verzamelpunt: Hal Stadhuis, Markt 1, ’s-Hertogenbosch
Data: dinsdag 14 augustus
Tijd: 10.00 – 11.30 uur Prijs: € 6,00


31. Wandeling Bleijendijk | door Michel van de Langenberg
Landgoed Bleijendijk is een particulier natuur- en stiltegebied van circa 100 hectare. Het landgoed is deze ochtend open om u te laten genieten van de mooie parel Bleijendijk. Met de natuurgids wandelen we over het oude landgoed Bleijendijk en drinken koffie en thee in de Charlotte – Elisabeth hoeve.Het bijzondere landgoed kent door zijn beslotenheid een rijke flora en fauna.

Verzamelpunt: Boerderij ’t Mieneke, Bleijendijk 5, Vught
Datum: woensdag 15 augustus
Tijd: 10.00 – 12.00 uur Prijs: € 5,00


32. Kampvuuravond
Alweer bijna traditiegetrouw een gezellige kampvuuravond met muziek en hapjes als (bijna) afsluiting van de Zomerschool 2018. Gewoon heerlijk genieten
samen!

Locatie: Scheve Schup, Jagersboschlaan 17, Vught
Datum: donderdag 16 augustus
Tijd: 19.30 – 21.30 uur Prijs: € 2,00


33. Vught en Cromvoirt in kaart | door historica Ottie Thiers
Aan de hand van een aantal historische kaarten neemt Ottie Thiers u mee op een fascinerende ontdekkingsreis door ruimte en tijd, die begint in de zestiende eeuw.  Historische kaarten zijn prachtig om naar te kijken, maar ze geven niet makkelijk hun geheimen prijs. Waarom zijn er van Vught zoveel meer kaarten dan van de meeste andere dorpen? Voor wie zijn ze gemaakt en met welk doel? Elke kaart vertelt een eigen verhaal. Zo ontstaat een reeks inkijkjes in de geschiedenis en wording van Vught en Cromvoirt. Gaandeweg blijkt hoe groot de invloed is van het water en van de ligging nabij ’s-Hertogenbosch.

Locatie: Ontmoetingscentrum DePetrus, Heuvel 2, Vught
Data: maandag 20 augustus
Tijd: 19.00 – 21.00 uur Prijs: € 5,00


Het vervoer een probleem?
Maak dan kennis met Seniorenbus Vught!
Tijdens de Zomerschool is de prijs voor abonnementhouders op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur € 0,50 en voor niet-leden € 1,00 per rit. Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar. Bel voor meer informatie over de Seniorenbus: 073 – 711 31 91


 

 

Meer informatie? www.ouderensamen.nl of www.abzvught.nl
Vragen? info@abzvught.nl of tijdens kantooruren 073–657 20 00
Ouderen Samen
Anders Bezig Zijn (ABZ)

De Zomerschool 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Rabobank Clubkas Campagne     Fonds Sluyterman van Loo     Heijmstichting

 Foto’s Joke Postma